Doručak kao iz mašte: Pekarski hleb i ovsene korpice (VIDEO)

pekarskki hleb

Po ideji iz emisije Praktična žena“ prestavljamo vam recept za doručak iz snova. Priprema se jednostavno, a najvažije je da su i hleb i korpice zdrave za sve vaše ukućane.

Pekarski hleb

Sastojci:

  • 460 g mlake vode
  • 550 g belog brašna
  • 100 g integralnog brašna
  • 1.5 kašičice suvog kvasca
  • 10 g soli

hleb

Priprema:

Lagano sjediniti sve sastojke u činiji, umesiti glatko testo, pokriti i ostaviti 15 minuta da odstoji testo. Namazati činiju uljem. Testo uzeti u ruke, rastegnuti i poklopiti prvi put. Pokriti testo i ostaviti ga u podmazanoj činiji. Posle 30 minuta ponoviti postupak. Po želji možete ponoviti postupak još jednom posle 30 minuta. Testo ostaviti u činiju, pokriti providnom folijom i krpom i ostaviti u frižideru oko 12-48 sata. Sledećeg dana ili posle 48 sati izvaditi testo i ostaviti jedno sat vremena da dobije sobnu temperaturu. Oblikovati kuglu i staviti na pek papir. Kuglu pokriti krpom. Lonac ili šerpu sa poklopcem staviti u rernu na 250 stepeni da se zagreje. Urezati kuglu nožem i staviti je sa pek papirom u zagrejanu šerpu. Peći prvih 10 minuta na 250 stepeni. Smanjiti temperaturu na 200 stepeni i peći oš 20-tak minuta. Na kraju skloniti poklopac i pecite još 5-10 minuta dok hleb ne dobije lepu zlatno-braon boju. Hleb će biti spolja hrskav, a unutra vazdušast i mekan.

ovsene korpice

Ovsene korpice

Sastojci:

  • 2 zrele banane
  • 100g meda
  • 125g ovsenih pahuljica
  • 1 kašičica cimeta
  • 300 g grčkog jogurta
  • crveno voće tipa maline,kupine, borovnice
Capture

Priprema:

Izgnječiti 2 zrele banane, dodati med, ovsene pahuljice i cimet. Sve lepo promešati i sipati u podmazan kalup za mafine. Smesu rasporedite po kalupu i peći na 175 stepeni oko 10-15 minuta. Kada su lepo porumenele korpice ostaviti da se ohlade i izvaditi iz kalupa. Puniti gustim jogurtom i dekorisati bobičastim voćem.

U videu pogledajte ceo postupak prirpeme:

PROČITAJTE I:

Foto: youtube/praktičnažena,
Autor: A.Milinković/praktičnazena