
Punjena paprika ili filovana paprika pravo je letnje jelo, moglo bi se reći – ekvivalent sarmi u zimsko doba. Mi vam predstavljamo jedan od najstarijih načina za pripremu ovog jela.

POTREBNO:
žute paprike srednje veličine
1 kg mešanog mlevenog mesa
1 jaje
1 luk
pola čena belog luka
230 g pirinča
vegeta, so, biber
2 kašičice slatke crvene mlevene paprike
malo sitno seckanog peršuna
7 dl tečnog paradajza
3 dl vode
mala šoljica brašna

PRIPREMA:
Paprike oprati i izdubiti im sredinu (očistiti od semenki). U većoj posudi pomešati meso, pirinač, jaje, luk, beli luk i začine. Rukom dobro izmešati masu dok ne postane kompaktna. Kašičicom puniti paprike do 1 cm ispod vrha (jer će se kuvanjem meso ‘podići’).U većem loncu zakuvati tečni paradajz sa vodom. Posoliti i pobiberiti i pustiti da proključa. Tada u lonac spustiti punjene paprike.
Kuvati na laganoj vatri najmanje 1,5 sat, dok meso ne omekša.
Pred kraj kuvanja uliti u lonac brašno razmućeno sa malo vode uz dodatak kašičice-dve crvene mlevene paprike. To je lagana verzija zaprške bez ulja. Ali, ako ste ljubitelj ‘jače’ zaprške, tada isto to brašno propržite na malo ulja, naseckanog belog luka i crvene paprike, i uz mešanje ulijte vodu dok ne dobijete gustoću umaka. Tada zapršku ulijte u lonac. Još kratko prokuvati i poslužiti uz kuvani pire krompir, piše Zadovoljna.