Kolač ženska ćud bila je jedna od omiljenih poslastica Vojvođana. Potiče još iz 19. veka. Obavezno se sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima.
Poneo je i zanimljive nazive damen kapric ili žensko jogunstvo. Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a ukus je neverovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate!
Sastojci:
-1 šolja mleka,
-12 -14 kašike šećera,
-10 gr kvasca,
-1 kašika masti,
-4 žumanceta,
-2,5 šolje brašna,
-rendana kora limuna,
-pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem,
-4 belanceta,
-1 kašika soka od limuna.
Način pripreme:
Staviti kvasac da uskisne. Umutiti mast sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti da kisne 1 sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snegom od belanaca.
Palet nožem ili kašikom napraviti talase pa staviti da se još malo zapeče – oko 5 minuta, da vrhovi postanu zlatno-braon.
Prijatno!