Login/Registracija

Vesna Zmijanac progovorila o nacionalnoj penziji: „Da sam je tražila dobila bih je, ovako ću raditi do kraja života“

Nacionalnim penzijama nadaju se mnogi estradni umetnici, ali ipak neće svi imati priliku da je dobiju. Vesna Zmijanac, poznata pevačica, progovorila je na tu temu, o čemu se često priča u javnosti.

Nisam pratila, nisam ni zagledala zašto su oni zaslužili a mi nismo… Ali neka njih, ti koji dobiju nacionalnu penziju nemaju i neki drugi izvor prihoda. Mi još uvek dosta dobro radimo i mislim da ću do kraja mog života raditi jer drugačije neću moći – rekla je pevačica, pa dodala:

Ja kažem da neću više i ne mogu i onda budem kući 7 dana i razbolim se. Čim uzmem mikrofon i zapevam meni posle toga nije ništa i to tako traje 3-4 dana do sledećeg pevanja. Što znači da pevanje leči.

Ti koji primaju nacionalne penzije moraju da imaju zasluge. Da sam se bavila time sigurno bih dobila i ja, što da ne… Videla sam da za nju treba prema nekom spisku hiljadu i nešto koncerata, solistički, što i ja imam. Mada, ja to nikada nisam tražila, ja imam normalnu penziju što sam sama sebi uplaćivala. Takođe i dosta toga stiže sa mog Youtoube kanala što mi je obezbedila Nikolija. Dugo je do tada neko drugi to uzimao – zaključila je folk zvezda.

Vlada Srbije je, podsetimo, u toku ove godine usvojila predlog komisije o dodeli priznanja za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi. Dvadeset umetnika dobijaće do kraja života dodatak od 60.000 dinara na redovnu penziju, tvz. nacionalnu penziju.

Priznanje za vrhunski doprinos nacionalnoj kulturi, odnosno kulturi nacionalnih manjina dobili su umetnici: pesnik Đorđo Sladoje, književni prevodilac Neda Bobić Nikolić, kompozitor Zoran Erić, pijanistkinja, čembalistkinja, pedagog i publicista Smiljka Isaković, likovni umetnik Jovan I. Rakidžić, umetnički fotograf, foto-dizajner Rajko Karišić, filmski scenograf Miljen Kljaković, dramski umetnik, glumac Bogdan Diklić, dramski umetnik, glumac Vojislav Brajović, dramski umetnik, glumac Lazar Ristovski, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, arhitekta Vasilije Milunović, muzičar instrumentalista, harmonikaš Ljubiša Pavković, stručnjak u kulturi prof. dr Mirko Kovačević, etnomuzikolog Dimitrije Golemović, kritičar, istoričar i teoretičar filma Božidar Zečević, stručnjak u kulturi Radoslav Zelenović, vokalni solista Maja Odžaklijevska, pozorišni reditelj Miroslav Benka i vokalni solista, muzičar Borisav Đorđević – navodi se u saopštenju Ministarstva kulture, prenosi Kurir.

Foto: Z.K.Munja/Instagram,
Autor: B.Stuparušić