Sofra se prisetio teške BORBE sa kilogramima: “Jeo sam po 40 ćevapa, mama mi je VEZIVALA PERTLE jer nisam mogao da se SAVIJEM“

2022 11 07 11 29 43 Window

Poznati harmonikaš Aleksandar Sofronijević dugo godina se borio sa viškom kilograma o čemu danas otvoreno govori kao podstrek drugima da uzmi zdravlje u svoje ruke.

Njegov osnovni motiv bila je veća funkcionalnost u poslu, a momenat kada je odlučio da počne da dijetom i zdravijim načinom života bio je vrlo poražavajuć i zato ga nikada neće zaboraviti.

2022 11 07 11 29 54 Window

-Imao sam 128 kilograma, nisam mogao da se savijem da zavežem pertlu, mama mi je zapertlala. To je bilo neke 2008. godine a sada variram između 88 i 90 kila, znači oko 42 kilograma sam smršao. Sad zamislite harmoniku od 13 kilograma i ta kilaža tada i ne znam koliko bi u mom poslu mogao da izdržim. Ko zna da li bih dobio šećer i da i bi mi srce izdržalo. Moja energija i moj mozak su drugačiji sada, mnogo bolje sviram, sve mi je lakše, bolja koncentracija- priznao je Sofra.

68cb236ccff87d7ac2c625ce92e46d7aec31c95d

Ono što je sve zanimalo jeste kako se muzičar hranio kada je uspeo da dođe do tolikog broja kilograma, i da dovede svoje zdravlje u opasnost.

-Volim da jedem, gurman sam po prirodi na mamu. Moja mama je sa Divčibara i tamo se strašno dobro jede, i od malena baš dobro jedem. Imao sam taj bend “Prestiž“ i imao sam te večernje svirke gde se svira do 3,4 ujutru, praviš super zabavu i ogromne pazare, i onda se dosta i pilo, ja konkretno votku neku a posle toga ideš na pljeskavicu, ogromnu picu ili palačinku na metar. I sad kombinacija, mnogo jedeš ,ne treniraš, malo spavaš, i konstantni alkohol, i stalno stres i frka, upisujem fakultet, i došao sam do tačke da sam stalno jeo. Sećam se da sam sam mogao da pojedem jedno pile, veliko pile, a jednom sam pojeo 40 ćevapa i meni je to bilo normalno- iskren je bio on.

ba7e11e809a6444877f47843fb4a629b042ae70b

Proces kroz koji je prošao da bi došao do današnje kilaže i izgleda bio je dugotrajan i nimalo lak ,koliko god to ljudima izgledalo banalno, a sa ove tačke gledišta nikad ane bi mogao da se vrati na pređašnje stanje.

-Video sam koliko je loše biti gojazan, koliko ne možeš ništa. To je jedna disfunkcionalnost duše, tela i mozga. Najbitnija je istrajnost, prvo ide taj mali, prvi korak a onda jedan po jedan naredni. Krenuo sam po malo da topim to salo 2008. godina, pravio sam i ja greške, i sve do 2018. nisam znao kako i šta da kombinujem pravilno i tek tada sam shvatio da ti ne treba uopšte puno hrane da bi bio sit, i da je hrana zapravo naše gorivo– objasnio je on u emisiji RTS ordinacija.

Foto: Printscreen/ Z. K. Munja,
Autor: T. Bogavac