Login/Registracija

Neverovatna životna priča fitnes instruktorke iz Novog Pazara: „Razlog mog hidžaba jesu devojke koje sam upoznala u Beogradu“ (VIDEO)

Capture 22

Nutricionistkinja i fitnes instuktorka Zilha Trtovac Smakić izazvala je veliku pažnju medija i celokupne javnosti kada otvorila društvene mreže i počela da edukuje žene širom regiona.

Za kratko vreme postala je popularna na društvenim mrežama, a njeni snimci o savetima sa ishranu postali su viralni. Zihla je u emisiji „Grand Magazin“ otkila da li je očekivala toliku pažnju medija i na mrežama koju ima poslednjih meseci, a otkrila je i zbog čega je odlučila da obuče hidžab.

-Iskreno nisam odmah očekivala pažnju, ali za neke stvari jesam, uradila sam nešto drugačije nego što je već viđeno. Pomislila sam da će u tom smeru ići interesovanje i tako je hvala Bogu išlo – počela je ona i dodala kako je odlučila da se bavi baš ovom profesijom:

-Ta priča je krenula negde od 2014. godine, tada sam izgubila oca i bila sam u velikom iskušenju. Početkom maja te godine preselio mi je otac, a muž je krajem meseca trebao da ide inostranstvo, deca su mi bila mala, ima tri dečaka. Neke moje drugarice su tada krenule da idu na neke fitnes časove, pozvale su i mene da pođem sa njima, jer mi je bilo mnogo teško. Otac mi je bio velika podrška što se školovanja tiče i svega.

Capture 23

Zihla priznaje da se udala pre nekgo što je završila Višu školu, a to je teško palo njenim roditeljima.

-Ja sam ovde strudirala, udala sam se kao apsolvent i to je mojim roditeljima teško palo. Uvek su imali dozu straha da li ću se ja ostvariti u poslu – prznaje Zilha.

Prvi posao je dobila 2016. godine i od tada je svoj život posvetila ishrani i vežbanju, a mnogi kažu da je u ovom poslu jako uspešna.

Kako živi u Novom Pazaru, Zilha je ispričala da u njenom gradu postoje neke specifičnosti koje ne postoje u ostalim gradovima u Srbiji.

Capture 24

-Kod nas je malo to specifično, na primer imate ženske termine za bazen, takođe i ženski termin za teretanu. Postoji pomešan termin, pa kako kome to sada odgovara. Kada sam počela da radim htela sam i da potvrdim svoje znanje, pa su onda tako krenuli i sertifikati, kasnije sam otvorila društvene mreže.

Nutricionistkinja otkriva i da je sama odlučila da se pokrije, tu odluku je donela kada je završavala fakultet, a priznaje da su njeni roditelji bili u strahu nakon toga.

-Oni su imali taj strah što sam ja prvo odlučila da se pokrijem, ja sam se pokrila kada sam bila apsolvent. U mojoj porodici niko ne nosi hidžab, niko se nije odlučio na to praktikovanje vere tako da kažem. Oni su malo modernijih shvatanja i brinuli su se da li će ta moj izgled da utiče na moj posao, ne samo na ovaj posao kojim se bavim, nego na sve. Ja sam dete koje je iz Pazara, porodica je školovana, svo troje smo zavšili fakultete. Razlog mog hidžaba jesu devojke koje sam ja upoznala u našoj džamiji u Beogradu, jedna je bila Jelena, druga Aleksandra, obe su primile islam. Utorkom su bila druženja u džamiji za sve, ja sam tada išla, te devojke su me pitale da ih nešto naučim, ja nisam mogla njima ništa da prenesem. U tom mometu sam osetila neku ljubomoru koliko su one bile ispred mene u veri, ja sam trebala da budem ta od koje će da nauče. Tada sam počela sa molitvama, onda sam izlaziza na ispite i sva četiri ispita sam položila sa desetkama, nisam htela da budem licemerna i da se molim samo pred ispite, pa sam i posle toga nastavila sa molitvama – zaključila ona.

U videu pogledajte celo gostovanje iz emisije „Grand Magazin“.

PROČITAJTE I:

Foto: youtube/grandmagazin,
Autor: A.Milinković