Matija Milenković – Najbolji snouborder u Srbiji (VIDEO)

Snoubord nije toliko popularan sport u Srbiji kao ostali, i zato smo rešili da vam predstavimo našeg najboljeg snoubordera o kom se malo piše i priča, a zaslužuje svaki medijski prostor. Reč o reprezentativcu Srbije Matiji Milenkoviću, mladom momku iz Kragujevca koji danas osvaja svetske kupove. 

0ee2dcec17d296439ed604678ec2259ee973aea8

Njegova priča i ljubav prema zimskim sportovima počela je na Kopaoniku, kada je sa samo tri godine prvi put stao na skije, sa šest na bord. Iako nije imao punu podršku da se bavi andrenaliskim sportom, uspeo je da postane naš najmlađi reprezentativac u fristajl snoubordu, a danas, sa samo 19 godina, jedan je od najboljih.

– Nas stvarno nema mnogo, ali trudimo se da budemo što bolji i da predstavljamo Srbiju u što boljem svetlu. Krenuo sam da vozim i Svetske kupove, bio sam pobednik Evropa kupa i to dve godine za redom, zatim 22. na svetskom nivou na takmičenju u Novom Zelandu- započinje svoju priču ovaj mladi sportista koji na početku sportske karijere nije baš nailazio na razumevanje bližnjih.

– Ja se verovatno tim sportom bavim zato što su mi ga roditelji u početku branili. Onda sam iz tog nekog inata, bunta krenuo da se bavim snoubordom. Tako da, ako vam neko nešto brani, a vi to volite, nemojte nikog da slušate – tvrdi Matija koji godinama brani boje naše države. San su mu bile Olimpijske igre, ali će zbog situacije sa koronom i odlaganja Olimpijade, morati da odloži put u Japan.

2a9654fed0986f5d342bf2f9a6013043e0bbd40b

Za ovaj sport koji spada u ekstremne, kaže da je potrebna velika doza hrabrosti, i definitvno nije sport kojim bi svako mogao da se bavi. Ipak mnogo toga donosi, pogotovo ako imate samo 19 godina. 

– Svi ekstremni sportisti su andrenalinski zavisinici, pa tako i ja. Sport donosi mnogo toga, meni je snoubord doneo mnogo lepih stvari, događaja i doživljaja, mnoga putovanja, ljudi i kontakata – ističe Matija koji je na put do najprestižnijih svetskih takmičenja išao sam. Danas ima puno podršku države, Olimpijskog komiteta i Skijaškog saveza Srbije ali ne i sponzora, kao ni u uslove u našoj zemlji.

– Za ovo čime se ja bavim, mi nemamo uslove u Srbiji. Kada sam počinjao bio mi je problem na koga da se ugledam, čije trikove da gledam i skidam. Instagram mi je dosta pomogao i danas sam došao na taj nivo da vozim sa ljudima koje sam gledao na Jutjubu – ponosno ističe Milenković čiji intervju i genijalne trikove možete da pogledate u videu.  

Foto: Instagram/Double_ues,
Autor: I. Ankić