61. Dragačevski sabor trubača: Montira se bina, PRIPREME ZA GUČU PRI KRAJU

Do početka 61. Dragačevskog sabora trubača u Guči ostalo je dva dana, a slike sa terena potvrđuju da su pripreme za predstojeći festival u toku. Bina na glavnoj pozornici na Stadionu uveliko se montira, budući da su za dane vikenda predviđeni nastupi najtalentovanijih muzičara, majstora trube, kao i na desetine trubačkih orkestara. Na oduševljenje mnogih, potvrđen je i dolazak nekih od najvećih imena domaće narodne muzike.

ff867fe5d8e3329d3cbd508b2c4870fd2f0f3117

Podizanje saborske zastave u petak u društvu izvođača, medija i domaćina, zvanično će označiti početak Sabora, a prvi nastup rezervisan je za Danicu Crnogorčević, jednu od najpopularnijih vokalnih solistkinja i interpretatorki duhovne i etno muzike. Isto veče, pred publiku će izaći majstori trube i miljenici publike, Dejan Jevđić sa svojim trubačkim orkestrom i Dejan Petrović Big Band. Nastup ovogodišnjih trubačkih orkestara finalista očekuje se prvog saborskog dana, pola sata nakon ponoći.

Drugog dana manifestacije publika će imati priliku da čuje pobednike prošlogodišnjeg Sabora, ali i da uživa u prepoznatljivim tonovima Big Benda, orkestra RTS-a i zvukovima trubačkih orkestara dva majstora trube – Ekrema Mamutovića i Dejana Lazarevića. Krunisani kraljevi Guče i ambasadori dragačevskog festivala, Boban i Marko Marković, sa svojim orkestrom nastupiće u nedelju, poslednjeg dana manifestacije, kada je planiran i centralni događaj i prava poslastica za sve prisutne – finalno takmičenje trubačkih orkestara, čiji je početak planiran za 18 časova.

7dc7b55763737d59ed7d0b263134f3fcdc09c811

Poseban kuriozitet tokom poslednjeg dana festivala biće i nastupi velikih imena narodne muzike – Ane Bekute, Snežane Đurišić i Dragice Radosavljević Cakane, koje će na bini pratiti Narodni orkestar RTS-a, a koje će brojnim hitovima i uz pažljivo biran repertoar, provereno dovesti atmosferu do usijanja. Koncert pobednika 61. Dragačevskog sabora zakazan je za nedelju, 07. avgust oko ponoći, čime će ovogodišnja manifestacija biti i zvanično zatvorena.

Smeštajni kapaciteti u Guči i okolnim mestima odavno su rasprodati, pa se očekuje dolazak čak nekoliko stotina hiljada posetilaca iz zemlje i inostranstva, koje pored bogatog muzičkog programa, očekuju i raznovrsni kulturni sadržaji na pozornici ispred Kulturnog centra – od nastupa bendova Divanhana i 357, preko sajmova knjiga i nastupa kulturno-umetničkih društava, pa sve do izložbi narodnih rukotvorina i suvenira.

acf7dead3333d6dea802244a7502cca412a19426

U organizaciji ovogodišnjeg Sabora, koji se održava od 05. do 07. avgusta, su Opština Lučani, Turistička organizacija Dragačevo, Kulturni centar Guča, kao i SKYMUSIC, koji je zadužen za kompletnu realizaciju, vizuelizaciju i tehničku produkciju festivala.

Kako izgledaju pripreme za predstojeći 61. Dragačevski sabor trubača pogledajte ispod.

……

Foto: Skymusic,
Autor: G. Online