Login/Registracija

Zašto ne bi trebalo da vežbate kada je vazduh zagađen?

air g1904e9c7a 1280

Beograd je, nažalost, jedan od najzagađenijih gradova na svetu. Loš kvalitet vazduha nije problem samo prestonice. Još nekoliko gradova u Srbiji muči istu muku, zbog čega se neretko u medijima mogu pročitati preporuke nadležnih da izbegavamo izlazak napolje, ne otvaramo prozor i ne vežbamo na otvorenom. Zašto je vežbanje na otvorenom opasno kada je vazduh zagađen?

Udisanje zagađenog vazduha može izazvati smetnje u sinusima, tačnije u nazalnom vazdušnom prolazu. Pored akutnih upala koje mogu trajati najduže četiri nedelje, izloženost zagađenom vazduhu može izazvati i hronične probleme koji na duže staze, smanjuju performanse profesionalnih sportista i otežavaju trening onih koji se rekreativno bave sportom.

traffic gc7f51fe2d 1280

Kada vežbate, brže udišete i izdišete, što povećava verovatnoću da ćete delove pluća izložiti zagađenju vazduha. Takođe, kada vežbamo, udišemo dublje, a to može da gurne opasne čestice dublje u pluća. Kada je vazduh zagađen, najgora stvar koju možete da uradite je vežbanje– kaže doktor Reinold Panetieri, direktor Instituta za translacionu medicinu i nauku u Rutgers Univerzitet.

Takođe, nažalost, ne postoji način da se zaštitite. Nošenje platnene maske za lice, na primer, neće učiniti mnogo da vas zaštiti. Iako može da pomogne u filtriranju većih čestica u vazduhu, neće sprečiti sitne čestice da uđu u vaša pluća.

Zagađenje šteti sinusima

Istraživači su dugo znali da smog, pepeo i druge štetne čestice iz industrijskih dimnjaka i drugih izvora pogoršavaju i povećavaju simptome astme, ali su imali malo dokaza o štetnosti koju ti zagađivači izazivaju na gornjim disajnim putevima. Nove studije su pokazale da zagađenje šteti sinusima.

Jedna od njih, objavljena u „American Journal of Respiratory Cell and Molecular Biology“, pokazala je da udisanje zagađenog vazduha direktno uzrokuje smetnje u sinusima i u nazalnim vazdušnim prolazima kod miševa.

U SAD postoje zakoni koji drže pod kontrolom zagađenje vazduha, ali u gradovima kao što su Nju Delhi, Beograd, Kairo ili Peking, gde se i dalje greje na drva, a fabrike ispuštaju otrovne materije u vazduh, ljudi su u većem riziku od razvoja hroničnih problema sa sinusima– rekao je Murai Ramanathan, vanredni profesor na Medicinskom fakultetu Univerziteta „Johns Hopkins“.

woman gc0a66ad11 1280

Lek za sinuse u kućnoj varijanti

Lek za sinuse možete pronaći i u sopstvenom domu. Jedan od načina je da stavite peškir preko glave, nagnete se nad šerpu sa vrelom vodom dva minuta dnevno i udišite čistu paru.

Druga opcija je da kupite neki od ovlaživača vazduha i da udišete vlažan vazduh u svom domu gde je vazduh najćešće vrlo suv kao posedica grejanja.

Treća varijanta je da se lepo naparite u kupatilu i dok ležite u toploj kupki uživate u blagodetima vlage. Suv vazduh iritira sinuse, a vlažan pomaže da se otčepe sinusi.

Foto: Pixabay,
Autor: Zadovoljna.rs