SAVETI ZA SVE TRUDNICE: Ovo povrće je izvor najvećih vitamina

vegetables 1085063 1920
pixabay

Karfiol se smatra supernamirnicom zbog izuzetno bogatog nutritivnog profila. Obiluje vlaknima, vitaminima B i C, a sadrži i visoku koncentraciju antioksidansa, među kojima su karotenoidi i glukozinolati koji pridonose karakterističnom intenzivnom mirisu kad se skuva.

Glukozinolati mogu pridoneti smanjenju rizika za razvoj kardiovaskularnih bolesti i tumora, piše Gloria.hr.

Što se tiče vitamina C, kojeg ima u značajnoj količini, nužan je za zdravlje kostiju i zuba, zaceljenje rana, kao i za bolju apsorpciju gvožđa. Vitamin B6, koji je takođe bogato zastupljen, učestvuje u metabolizmu proteina, imunološkim funkcijama te razvoju mozga deteta pre rođenja i u detinjstvu.

Karfion sadrži i vitamin K, koji je važan za zgrušavanje krvi i metabolizam kostiju, ali i folate nužne za stvaranje DNK i drugog genetskog materijala, pa su stoga nužni u trudnoći kako bi se smanjio rizik za nastanak defekata neuralne cevi ploda.

raspberries 2023404 1920

Najzad, vlakna su dragocena za podsticanje probave, sprečavaju zatvor, a pomažu i u održavanju optimalne telesne težine.

Karfiol je vrlo zahvalna namirnica koju možete kuvati na pari ili u vodi, dinstati, peći i pržiti, napraviti pire ili ukusne guste supe, pripremati kao salatu, zapečen u rerni sa sirom i prezlama…

Foto: pixabay,
Autor: zadovoljna.rs