Torta od smokava, prste da poližete

torta 3

Mnogi veruju da je svako vreme pravo vreme za poslastice, a ova sa smokvama svakako će vas oduševiti.

Sastojci:

  • 10 jaja
  • 4 žumanca
  • 250 ml mleka
  • 14 kašika šećera
  • 10 kašika mlevenih oraha
  • 2 kašika griza
  • 2 kašike brašna
  • 150 gr margarina
  • 100 gr smokava
  • 100 gr sečenih oraha
  • 100 gr suvog grožđa
  • 100 gr ratluka
  • 5 svežih smokvi za dekoraciju
torta 1

Priprema:

Umutiti sneg od 10 belanaca pa postepeno dodati 10 kašika šećera, 10 žumanca, 10 kašika mlevenih oraha I 2 kašike brašna. Peći 20 min na 200 stepeni. Pečenu i ohlađenu koru preseći na dva dela I filovati smesom napravljenom tako što se u 250 ml mleka zakuvaju 2 kašike griza, 4 umućena žumanca I 4 kašike šećera. Kada se prohladi dodati 150 gr umućenog margarina.

torta 2

Fil podeliti na dva dela. Jednom polovinom premazati prvu koru, zatim dodati drugu koru. U drugu polovinu fila dodati isečene smokve, orahe, suvo grožđei I ratluk. Premazati drugu koru filom. Dekorisati svežim smokvama i orasima.

Prijatno!

Foto: Printscreen youtube,
Autor: A.Dačić/Prakticnazena.tv