Mnogi veruju da je svako vreme pravo vreme za poslastice, a ova sa smokvama svakako će vas oduševiti.
Sastojci:
- 10 jaja
- 4 žumanca
- 250 ml mleka
- 14 kašika šećera
- 10 kašika mlevenih oraha
- 2 kašika griza
- 2 kašike brašna
- 150 gr margarina
- 100 gr smokava
- 100 gr sečenih oraha
- 100 gr suvog grožđa
- 100 gr ratluka
- 5 svežih smokvi za dekoraciju
Priprema:
Umutiti sneg od 10 belanaca pa postepeno dodati 10 kašika šećera, 10 žumanca, 10 kašika mlevenih oraha I 2 kašike brašna. Peći 20 min na 200 stepeni. Pečenu i ohlađenu koru preseći na dva dela I filovati smesom napravljenom tako što se u 250 ml mleka zakuvaju 2 kašike griza, 4 umućena žumanca I 4 kašike šećera. Kada se prohladi dodati 150 gr umućenog margarina.
Fil podeliti na dva dela. Jednom polovinom premazati prvu koru, zatim dodati drugu koru. U drugu polovinu fila dodati isečene smokve, orahe, suvo grožđei I ratluk. Premazati drugu koru filom. Dekorisati svežim smokvama i orasima.
Prijatno!