TOPE SE U USTIMA: Ćufte u sosu koje morate da probate

Postoje različiti načini na koje možemo da spremamo ćufte u sosu, zavisno od toga koje sastojke više volimo, a Zadovoljna. rs otkriva način za ćufte koje se tope u ustima, a pripremaju se jednostavno.

65718fd65aa86a25dcbe455b938a5237cbe64128

Sastojci:

500g mlevenog junećeg mesa

1 manja glavica sitno seckanog crnog luka

1 glavica belog luka, očišćena i propasirana ili sitno iseckana

1 jaje

so, biber i peršun

50 ml kisele vode

ulje za prženje

Za sos:

500 g svežeg paradajza (oljušten i usitnjen) ili paradajz pelat iz konzerve

so, peršun

1 ravna kašičica speltinog brašna ili 1 ravna kašičica mlevenog lana

c6cf4cd40eac0b80f3ab7a16d311a8a5b0ed3e6f

Priprema:

Testo za ćufte napraviti od navedenih sastojaka i dobro ga rukama umesiti. Formirati ćuftice željene veličine. U ugrejanom (ne dubokom) ulju ih pržiti sa svih strana oko pet minuta. Tada u posudu s prženim ćuftama dodati pripremljen paradajz, posoliti, začiniti i kuvati još oko 20-25 minuta. Brašno ili lan dodati pri samom kraju kuvanja. „Serviram ih najradije uz kuvani pirinač, a uz krompir pire su neprevaziđene. To naravno, ako kombinujete ove vrste namirnica u ishrani. Sve u svemi, ćufte u sosu sa nekom salatom su bile i ostale savršen obrok.

Autor: S. Čumić