Recept za slane palačinke koje ćete obožavati

pancakes 577386 1280

Martabak ili murtabak je omiljeno jelo u Indoneziji koje miriše s uličnih štandova, a priprema se i kod kuće.

Ta slatka, ili slana palačinka ime duguje arapskoj reči za savijanje, a osim u Indoneziji varijacije na temu pripremaju se i u Jemenu, Maleziji, Tajlandu.

U Indoneziji se jede slatka i slana verzija martabaka. I dok slatki recept sadrži čokoladu, kikiriki i susam, u slanom ima junetine, jaja i puno mladog luka. Za pripremu će vam trebati smrznuto testo za prolećne rolnce koje se može kupiti u prodavnicama azijske hrane, a ako želite, možete i eksperimentisati s korama za pitu.

pancakes 8105547 1280

Sastojci za martabak:

250 g mlevene junetine

1 glavica luka

4 jaja

3 mlada luka

1 kašika kari praha

1 pakovanje smrznutog testa za prolećne rolnice

so, biber

1/2 kašičice šećera

pancakes 2886046 1280

Priprema martabaka:

Testo za prolećne rolnice odmrznite preko noći u frižideru ili na sobnoj temperaturi oko pola sata. Nakon otvaranja pakovanja pokrijte testo vlažnom kuhinjskom krpom kako se ne bi osušilo i popucalo. Dinstajte seckani luk 3-5 minuta. Dodajte mleveno meso, kari, so, šećer i biber. Kada meso bude gotovo, ostavite ga neka se ohladi.

Umutite jaja i seckani mladi luk pa dodajte meso u smesu. Na radnu površinu stavite testo, dodajte oko 1-2 kašike mesne smese na sredinu. Nakvasite sve ivice testa vodom i savijte kao da savijate kovertu. Zagrejte ulje i pecite martabak dok ne porumeni s obe strane, piše Zadovoljna.

Foto: Pixabay,
Autor: A.M.