Spremite domaći kefir i ojačajate imunitet, ovo je bolje od suplemenata

cook 657352 1280 1

Kefir je idealan obrok da regulišete crevnu floru, a posebno ako napravite po domaćem receptu domaćice Svetlana Živković koja godinama sama priprema ovaj moćni napitak.

Prava pomama vlada ovih dana u Srbiji za domaćim kefirom. To i ne treba da čudi mnogo jer se od davnina zna da je on izuzetno dobar za naše zdravlje, da uništava loše bakterije i doprinosi uspostavljanju balansa u organizmu.

Kefir krije i pravo nutritivno blago. On obiluje kalcijumom, pa je odličan za kosti, a bogat je i proteinima i vitaminom B.

matcha 6079526 1280

Kefir, naime, može da sadrži i do 60 različitih mikroorganizama, što ga čini mnogo moćnijim izvorom probiotskih kultura od mnogih drugih fermentisanih mlečnih proizvoda. Sadrži i probiotsku kulturu Lactobacillus kefiri i ugljene hidrate kefirane, koji štite od štetnih bakterija.

Prvi korak

Za domaći kefir trebaju vam kefirna zrnca, mleko, tegla od najmanje litar ili dublji širi bokal, kao i kašika i činijica. Vrlo je važno da ta tegla ili bokal budu stakleni, nikako plastični ili metalni da zrnca ne bi propala. Kašika kojom prebacujete kefir u mleko može da bude i plastična ili od običnog escajga. Najbolje je da mleko bude sveže domaće kravlje ili kozije, ali ako vam se inače više dopada sojino ili, recimo bademovo, koristite njega.

Drugi korak

Za prvi put odvojite oko 500 mililitara mleka da biste videli kako vam se sviđa ukus. Kasnije ćete lako povećavati količinu. Dve kašike kefirnih zrnaca možete da isperete i ocedite kroz gazu, s tim što to nije obavezno. Potom ih stavite u pola litra mleka. Važno je da posuda ne bude sasvim puna, već da do vrha ostane prazna najmanje par centimetara. Takođe, svaki drugi put po želji i ukusu povećavajte količinu mleka i zrnaca. Dakle, ako biste blaži kefir, u pola litra mleka stavite jednu kašiku zrnaca, a ako biste jači, dve kašike.

glass 1587258 1280

Treći korak

Mleko s kefirnim zrncima pokrijte čistom gazom i samo blago poklopite nekim poklopcem. Neka to bude ovlaš, ne zatvarajte posudu sasvim da bi vazduh mogao da cirkuliše i da bi mleko fermentisalo.

Četvrti korak

Teglu, odnosno bokal, odložite na tamno mesto, ali ne u frižider, nego, recimo, na policu u špajz ili u kuhinjski plakar. Ostavite da stoji 24 sata.

glass jar 617387 1280

Peti korak

Kad kefir bude gotov, kad počne da se zgrudnjava i da se pomalo odvaja surutka po vrhu, lagano procedite tečnost u teglu i – uživajte u ukusnom i zdravom napitku.

Šesti korak

Preostala zrna koja ste procedili isperite vodom i stavite u novu teglu. Ako biste da odmah spremate novu turu kefira, nalijte sa pola litra mleka i krenite sve iznova. Ako ćete sve to koji dan kasnije, nalijte samo malo mleka preko zrnaca i odložite u frižider do sledeće pripreme.

Pojedine domaćice kažu da se taj prvi domaći kefir baca jer ume da bude kiseo. Međutim, Svetlana tvrdi drugačije. Ako dobijete domaća zrnca i ako sve uradite kako treba, nema potrebe da se kefir baca. A ako vam je malo kiseliji nego što biste voleli, biće dovoljno da u čašu dodate malo mleka i tako ga razblažite, prenosi Zadovoljna.rs.

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs