Ovaj puding vrlo lako se priprema uz uputstva, čak i ako niste naročito vešti s kremovima. Malo je toga što može ispasti pogrešno, a možda je najbitnije da ne preskočite 5. korak, odnosno da dopustite pudingu i jajima da se sprijatelje u drugoj posudi kako ne biste dobili – kajganu s čokoladom.
Odaberite kvalitetnu poluslatku ili gorkastu čokoladu, s udelom kakaoa od 55 do 75%. Ako ne volite „kožicu“ na pudingu, kada stavljate puding na hlađenje, prekrijte ga plastičnom kuhinjskom folijom i dobro je prstima pritisnite uz površinu.
Sastojci
530 ml mleka, podeljeno
100 g šećera, podeljeno
prstohvat soli
2 kašike kukuruznog škroba
3 kašike nezaslađenog kakaoa u prahu
1 veliko jaje
2 velika žumanceta
150 g poluslatke ili gorke čokolade, sitno naseckane
2 kašike maslaca, narezanog na komadiće
1 čajna kašičica ekstrakta vanile
umućena pavlaka, za posluživanje
Priprema
U srednje velikom loncu pomešajte većinu mleka (480 ml) s pola šećera i prstohvatom soli. Stalno mešajte i pustite da zavri pa sklonite s vatre. U činiji mućkalicom izmešajte kukuruzni skrob, kakao u prahu i preostali šećer. Dodajte ostatak mleka i mešajte dok ne dobijete glatku smesu. Dobijenu smesu umešajte u vruće mleko u loncu, ponovno upalite vatru i, stalno mešajući, pustite da provri.
Smanjite vatru i kuvajte oko dva minuta uz neprestano mešanje dok puding ne postane dovoljno gust da ostaje na zadnjoj strani kašike. U novoj činiji umutite celo jaje i žumanca. Postepeno mešajte otprilike 1 šolju vrućeg pudinga u jaja, a onda smesu pudinga i jaja izlijte nazad u lonac s pudingom. Kuvajte puding na umerenoj vatri uz stalno mešanje dok ne zavrije, oko dva minuta.
Procedite puding u posudu otpornu na toplotu.
Dodajte u puding naseckanu čokoladu, maslac i vanilu i mešjte dok se čokolada i maslac ne otope, a sve skupa ne sjedini i puding ne postane gladak, oko 2 minuta. Izlijte puding u šoljice ili činijice u kojima ćete ga poslužiti i stavite u frižider da se ohladi. Poslužite s mućenom pavlakom, piše Zadovoljna.
PROČITAJTE I: