Osetite miris Mediterana na kontinentu, probajte primorsku štrudlu

chunks g73be374c3 1920

Iako mnogi misle da je štrudla vezana za središnu Evropu, ili u našem slučaju za vojvođansku regiju, istina je malo drugačija i ovaj kolač moguće je videti i na obali Sredozemnog mora. Donosimo vam recept za primorsku štrudlu koja će va se dopasti svojim bogatstvom ukusa.

Za ovaj recept potrebni su vam sastojci za testo i sastojci za nadev.

Sastojci za testo:

  • 600g brašna
  • 25g kvasca
  • 3 kašike šećera
  • 125g margarina
  • 250ml kisele vode
  • rendana kora limuna
  • 2 kašike maslinovog ulja

Sastojci za nadev:

  • 1,5 kg rendanih jabuka
  • 200g seckanih oraha
  • 1 kašika griza
  • 1 kašičica cimeta
  • 8 kašika šećera
  • 1 kašika suvog grožđa
strudla

Priprema:

U malo tople vode stavite kvasac, šećer i kašiku brašna. Kad je kvasac nadošao prebacujemo smesu u veću činiju, dodajemo postepeno ostale sastojke i na kraju brašno i mutimo mikserom. Testo ostavite da nadolazi oko sat vremena. U međuvremenu pripremamo jabuke. U dublju šerpu stavite rendane jabuke i šećer, pa dodajte griz i cimet. Kad tečnost ispari dodajte orahe i suvo grožđe i ostavite jabuke da se ohlade. Nadošlo testo podelite u dve jufke. Svaku jufku razvucite u pravougaonik, na sredinu stavite nadev, a onda sa leve i desne strane zasecite trakice nožem i preklapanje ih preko nadjeva. Štrudlu pecite na 180 stepeni oko pola sata. Gotovu štrudlu pospite prah šećerom.

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić/Prakticnazena.tv