Iako mnogi misle da je štrudla vezana za središnu Evropu, ili u našem slučaju za vojvođansku regiju, istina je malo drugačija i ovaj kolač moguće je videti i na obali Sredozemnog mora. Donosimo vam recept za primorsku štrudlu koja će va se dopasti svojim bogatstvom ukusa.
Za ovaj recept potrebni su vam sastojci za testo i sastojci za nadev.
Sastojci za testo:
- 600g brašna
- 25g kvasca
- 3 kašike šećera
- 125g margarina
- 250ml kisele vode
- rendana kora limuna
- 2 kašike maslinovog ulja
Sastojci za nadev:
- 1,5 kg rendanih jabuka
- 200g seckanih oraha
- 1 kašika griza
- 1 kašičica cimeta
- 8 kašika šećera
- 1 kašika suvog grožđa
Priprema:
U malo tople vode stavite kvasac, šećer i kašiku brašna. Kad je kvasac nadošao prebacujemo smesu u veću činiju, dodajemo postepeno ostale sastojke i na kraju brašno i mutimo mikserom. Testo ostavite da nadolazi oko sat vremena. U međuvremenu pripremamo jabuke. U dublju šerpu stavite rendane jabuke i šećer, pa dodajte griz i cimet. Kad tečnost ispari dodajte orahe i suvo grožđe i ostavite jabuke da se ohlade. Nadošlo testo podelite u dve jufke. Svaku jufku razvucite u pravougaonik, na sredinu stavite nadev, a onda sa leve i desne strane zasecite trakice nožem i preklapanje ih preko nadjeva. Štrudlu pecite na 180 stepeni oko pola sata. Gotovu štrudlu pospite prah šećerom.