Ajran je najpoznatiji mlečni napitak koji vodi poreklo sa turskih prostora, važi za izuzetno zdravo piće, naročito u održavanju krvnog pritiska.
Bogato začinjena bliskoistočna hrana nije dobar prijatelj našem nežnom digestivnom traktu. Zato je turski narod tokom godina razvio osvežavajući napitak – ajran – koji potpomaže varenje, a istovremeno deluje i kao probiotik.
Ajran se, pored Turske, na Balkanu pije i u Bugarskoj, Severnoj Makedoniji, Bosni i Hercegovini, gde se zove isto ajran, u Grčkoj, gde se zove ajrani, i u Albaniji, gde se zove džale (dhallë).
U zapadnoj Evropi je popularan u Nemačkoj zbog turske manjine, mada se pije i u Rusiji, ali oaza ajrana zapravo je na Bliskom Istoku i Centralnoj Aziji. Azarbejdžan, Kirgizija, Turkmenistan, Liban, Izrael, Irak, Jordan – svi imaju svoj ajran, razlika je uglavnom u terminologiji, piše City Magazine.
Sastojci:
kiselo mleko
hladna voda
so
Umesto kiselog mleka možete koristiti i običan jogurt, ali trudite se da pronađete što gušći.
PROČITAJTE I: