Najlepši recepti za posna jela: Pita sa prazilukom i riblja pašteta

recept 2

Sezona slava je već stigla, a približavaju se i božićni i novogodišnji praznici, pa će se na trpezi brojnih domaćinstava naći posna jela.

Ovo je sjajna prilika za detoksikaciju organizma, gde ćete uživati u ukusno pripremljenoj zdravoj hrani, koja se ne kosi sa tradicionalnim verskim običajima.

pita

Pripremili smo vam odlične recepte, u kojima će uživati vaši ukućani i gosti, a moguće je da će vam se neki od njih toliko svideti, da ćete ih uvesti i u „redovan“ meni, kada prođe božićni post.

Bilo da ste ljubitelj sjajne paštete, čorbe od povrća koja je istinski melem za organizam, slasnih pita i musaka, ribe, ili tradicionalnih kuvanih jela i pasulja, svako će pronaći nešto za sebe.

Mislili smo i na one koji ne mogu bez slatkog – posni vojvođanski kuglof će ih sasvim sigurno ostaviti bez teksta, a vaša božićna trpeza biće bogatija za još jedno kulinarsko remek-delo.

Capture

Jednostavna, a ukusna riblja pašteta

U vreme posta posebno dolazi do izražaja maštovitost kuvar/a/ice, a iznenadićete se kakav zdrav namaz možete da napravite od samo nekoliko sastojaka.

food 712665 1280

Priprema neće previše ošteti vaš kućni budžet, a ova pašteta je posebno ukusna kada se konzumira na sveže ispečenom parčetu tosta.

Potrebni sastojci:

  • 2 konzerve tunjevine 
  • 1/2 manje glavice crnog luka
  • beli luk u granulama
  • 1/4 paradajza
  • 2 kisela krastavčića (kornišoni)
  • peršun (suvi začin)
  • so 
  • biber
  • kašičica ekstra devičanskog maslinovog ulja

Način pripreme:

Tunjevinu izručiti u jednu manju posudu i procediti od ulja (ili sopstvenog soka, u zavisnosti za koju ste se opredelili). Sve sastojke (tunjevinu, četvrtinu paradajza, pola glavice crnog luka i kisele krastavčiće) isečene na sitne komade staviti u dublju posudu, a zatim malo posoliti i pobiberiti po ukusu. Dodati tek malo belog luka u granulama i prstohvat peršuna. Uzeti štapni mikser i mutiti dok ne dobijete kompaktnu kašastu masu. Probati da li je dovoljno začinjeno, dodati kašičicu maslinovog ulja i potom blendirati još koji minut. Poslužite sa toplim tostom, uz čaj.

Ovaj recept možete modifikovati po sopstvenom ukusu, pa možete dodati kapar, masline, origano ili bosiljak, a kada prođe post i malo putera, koji će fino povezati paštetu, posebno kad se ohladi u frižideru.

Posna pita sa prazilukom i pečurkama:

Dani posta na vodi ne znače da ćete tih dana jesti bezukusnu hranu – naprotiv. Sočna pita sa prazilukom izmamiće uzdahe vaših gostiju i ukućana, a moguće da ćete ovaj recept koristiti i nakon što božićni post prođe. Najbolja stvar je što vam nije potrebno puno sastojaka, novca i vremena da napravite ovo ukusno i zdravo jelo.

Potrebni sastojci:

  • 400 grama šampinjona (ili pečuraka po želji)
  • 2 praziluka
  • 500 grama gotovih kora za pite, gibanice ili baklave
  • 200 mililitara pasiranog paradajza + 100 mililitara za premazivanje kora
  • so
  • biber
  • vegeta
  • beli luk u granulama
  • peršun

Način pripreme:

Operite praziluk, a zatim ga iseckajte na sitne kockice. Šampinjone obrišite vlanom krpom po potrebi, ako imaju na sebi viška zemlje, ali ih nemojte prati, pošto će to pokvariti njihov ukus i strukturu, jer upijaju tečnost poput sunđera. Eventualno odstranite nožem područja koja vam izgledaju nečisto, a potom ih isecite na tanke režnjeve. U dublju posudu (zbog velike količine namirnica) stavite isečen praziluk i pečurke, nalijte sa malo vode i dinstajte 15-ak minuta, na tihoj vatri.

Capture 1

Posolite i pobiberite po sopstvenom ukusu i dodajte dve kašičice vegete, prstohvat peršuna i poprašite sa malo belog luka u prahu. Dodajte još malo vode (otprilike 1 decilitar), da luk i pečurke ne zagore – šampinjone dinstajte dok voda ne ispari i ne postanu mekani. Potom ubacite 200 mililitara pasiranog paradajza i sve dobro promešajte – vaš fil je spreman za punjenjenje kora. Inače, super stvar je što ove sastojke možete da iskoristite i kao osnovu za ukusan posni rižoto.

Kore možete preklopiti kao za baklave, a ako vam je lakše, možete fil zaviti i kao klasičnu savijaču. Uglavnom se kore premazuju sa malo ulja da pita bude sočnija. Međutim, ukoliko taj dan postite na vodi, premažite svaku koru četkicom, pre punjenja, sa malo paradajz pelata, koji ćete razblažiti sa mineralnom vodom, da bude tečniji, piše Luftika.

Pročitajte još:

BONUS VIDEO:

Foto: youtube/Pixabay,
Autor: K.Marković/Luftika.rs