Krempita, Kremšnita, Kremschnitt je naveliko i naširoko poznata poslastica u našim krajevima i šire, i može se naći u bezbroj varijacija i recepata. Većina najviše voli ukus one na koju je navikao u detinjstvu.
Sastojci:
-lisnato testo 2 kore
-1,25 l mleka
-10 jaja (manje veličine)
-400g šećera
-2 vanil šećera
-100g brašna (i još dodatnih 50g ukoliko su jaja velika)
-70g gustina
-šećer u prahu za posipanje
Priprema
Kore ispeći po uputstvu sa ambalaže. Pre toga ih razviti u odnosu na veličinu tepsije (ukoliko nije već kupljeno tanko-što je savet za početnike). Izbockati viljuškom.
Gornja kora se može zaseći nožem po površini praveći tako kvadrate odnosno parčiće kasnije kremšnite.
Ko želi može ih i skroz iseći pre pečenja pa kasnije slagati jedan po jedan kvadratić odozgo. Treći način je da se cela kora izmrvi odozgo, što poslastičari često rade jer je lakše za sečenje.
Odvojiti žumanca i belanca. Žumanca umutiti sa polovinom šećera i 2 vanil šećera. Dodati brašno i gustin i domutiti na manjoj brzini. Sipati u mleko koje se već kuva (u velikoj šerpi) i mešati dok se ne zgusne na tihoj vatri da ne zagori.
Umutiti belanca i drugu polovinu šećera u gusti šne pa dodati u skuvani vreo žuti krem (zbog termičke obrade) i mešati spatulom ili kašikom dok se sve ne sjedini.
U tepsiju staviti donju koru, sipati ceo fil pa gornju koru. Preko ide šećer u prahu. Trebalo bi da prenoći u frižideru pre sečenja.
Napomena: S obzirom na veliku količinu jaja, razlika u njihovoj veličini znatno može da utiče na gustinu fila. Ukoliko su jaja koja koristite velika, slobodno dodajte još brašna ili gustina. Takodje, ovo je recept za sladokusce koji vole ukus starinske domaće a ne poslastičarske Krempite, ali ako vam je ipak bitno da se osigurate što se čvrstine tiče, dodajte želatin u fil. U svakom slučaju, nema sumnje da ćete uživati.