Sladoled torta sa borovnicama ukusna poslastica koja će vas rashladit u narednim vrelim danima. Sprema se lako i brzo, a ukus će oduševiti sve.
Sastojci:
Za koru:
- 4 belanca
- 4 kašike šećera
- 4 kašike brašna
Za preliv:
- 100ml mleka
- 1 vanilin šećer
Žuti fil:
- 500ml mleka
- 4 žumanca
- 1 vanilin šećer
- 1 puding od vanile
- 2 kašike gustina
- 4 kašike šećera
Fil sa borovnicama:
- 400ml slatke pavlake
- 200g borovnica
Priprema:
Za pripremu kore umutite belanca sa šećerom, a zatim dodajte brašno. Smesu sipajte u podmazan pleh ili stavite pek papir i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni 10-15 minuta.
Dok se kora peče pripremite preliv. Zagrejte mleko sa vanilin šećerom pa time prelijte vruću koru.
Za žuti fil odvojte 100ml mleka i pomešajte sa žumancima,gustinom i pudingom te dodajte u ostatak prokuvanog mleka sa šećerom i mešajte dok se ne zgusne.
Prekrijte fil providnom folijom i ostavite da se ohladi.
Za fil sa borovnicama, borovnice sameljite u blenderu. Umutite slatku pavlaku i od nje odvojite tri kašike. Preostalu pavlaku umutite sa borovnicama.
U ohlađen žuti fil dodajte te tri kašike pavlake. Preko kore stavite žuti fil pa fil sa borovnicama i po želji tortu dekorišite šlagom.
U videu pogledajte ceo postupak pripreme: