Domaći giros, kako ga napraviti kod kuće

gyros g13d25e32f 1280

Mnogi letuju u Grčkoj, a odmor je tako reći nezamisliv bez girosa. Pa ipak, šta kada se vratite a jede vam se ova tradicionalna brza hrana sa juga Evrope, tačnije iz Grčke. Evo rešenja.

Sastojci:
– 2kg svinjskog vrata sečenog na šnicle

gyro g2f8c488eb 1280

Marinada:
– 1 crni luk
– 3 čena belog luka
– 100ml ulja
– 50ml sirćeta
– 2 kašike senfa
– 1 kašika kumina
– 2 kašike soli
– 2 kašike mlevene slatke paprike
– 1 kašika tucane ljute
– 1 kašika bibera
– 50g meda
(kašike su ravne kašike ne prepunjene)

I još:
– 2 veća krompira
– 1 crni luk
– 1 paradajz
– 1 paprika

doner g8d5ff341c 1280

Priprema:
Sastojke za marinadu pomešajte i sve pomešajte sa mesom. U tepsiju stavite dva prepolovljena krompira sa ražnjiće štapićima, a zatim ređajte marinirano meso jedno na drugo. Na kraju na svaki štapić nabodite po četvrtinu luka, paprike i paradajza. Meso uvijte pek papirom i alu folijom te ga pecite oko 4 sata na 180 stepeni. Poslužite uz domaće ili kupovne tortilje i caciki salatom.

Caciki:
– 2 krastavca
– 2 čena belog luka
– 300g grčkog jogurta
– kašičica soli

Prijatno.

Pogledajte kako sve to izgleda:

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: A.Dačić