Ovo jelo poznato je vekovima. Đuveč. Zdravo, hranljivo i nadasve ukusno. Šta više pričati o njemu, već prionuti na posao, časkom ga pripremiti i uživati u njegovim ukusu.
Sastojci:
- pileći bataci po želji
- 3 veća krompira
- 2 šoljice pirinča
- 3 manje glavice crnog luka
- 1 zelena paprika
- jedna crvena paprika
- jedna ljuta paprika
- 3 paradajza
- 2-3 čena belog luka
- 2 šargarepe
- 1 beli koren
- suvi začin
- sitno seckani peršun i mirodjija
Priprema:
U dubljem tiganju izdinstati povrće (luk, šargarepu, paradajz, papriku, beli koren, beli luk – krompir ne).
U šerpi skuvati batake i napraviti domaću supu, a deo ostaviti da bude temeljac za đuveč.
Dinstati na tihoj vatri 10-15min dok povrće ne omekša.
U tepsiju staviti dinstano povrće, kuvano meso, oprani pirinač, iseći krompir i sve zaliti temeljcem – jelo će biti ukusnije.
Stavite u vruću rernu na 200 C i peći oko 1h dok lepo đuveč ne porumeni i da ispari sva voda.
Gotov đuveč pospite seckanim peršunom.