Bolju tortu nećete probati: Banana split sa pomorandžom osvojiće vas na prvi zalogaj

Screenshot 2023 09 16 120645

Umesto klasičnog recepta za Banana split kolač, odlučili smo da vam predstavimo zdraviju Banana split tortu sa pomorandžom čiji će vas ukus na prvi zalog osvojiti.

Osim što se ne peče i sama priprema je veoma laka i ne zahteva više od pola sata vašeg vremena.

U nastavku pogledajte šta vam je sve potrebno za ovu tortu sa pomorandžom i kakav je način pripreme.

Sastojci:

  •  200g mlevenog keksa
  • 100g mlevenih oraha (ili nekih drugi orašasti plodova)
  • 70g prah šećera
  • 70g istopljenog putera
  • oko 150ml soka od pomorandže
  • 800ml mleka
  • 2 kesice pudinga od vanile
  • 2 kašike gustina
  • 150g šećera
  • 150g putera
  • 1 kutija biskvitnog keksa od pomorandže
  •  1 veća banana
  • 100ml slatke pavlake
  • 100g crne čokolade
Screenshot 2023 09 16 120611

Priprema:

Prvo se pravi fil, za njega skuvati mleko sa šećerom, od ukupne količine mleka odvojiti 150ml i pomešati sa pudingom i gustinom. Kada mleko provri, skuvati puding, prekriti streč folijom i ostaviti da se ohladi u potpunosti. U ohlađen fil mikserom umešati omekšali puter i fil je spreman.

Za koricu pomešati sve sastojke i utisnuti ih u kalup prečnika 22cm. Sok od pomorandže dodajte na kraju i to postepeno jer možda cela količina nije potrebna.

Screenshot 2023 09 16 120658

Na koricu zatim poređati kolutove banane, polovinu fila, jaffa keks sa čokoladnom stranom na dole i ostatak fila. Složenu tortu odložiti u frižider da se stegne, najmanje 4h, idealno preko noći.
Sutradan izvaditi tortu iz kalupa, i napraviti ganaš. Za njega zagrejati slatku pavlaku da bude vrela, nju preliti preko prethodno usitnjene čokolade, ostaviti da odstoji par minuta i dobro promešati.
Dobijeni ganaš sada polako rasprediti preko torte, ukrasiti po želji i vratiti u frižider dok se čokolada ne stegne.

Detaljniji način pripreme pogledajte u videu.

Foto: Grand,
Autor: I. Ankić