Login/Registracija

Ovo su najčešće greške koje pravite dok kupate psa

corgi 4415649 1280

Kupanje psa u retkim slučajevima je dobra ideja da mirno provedete popodne ili veče.

Ovaj zadatak zahteva vreme, strpljenje i sređivanje doma nakon što ljubimca operete i osušite. Međutim, to je važan ritual koji njegovu kožu i dlaku održava zdravim i čini da se nakratko eliminiše miris dlake i ulja iz kože.

animal 6893374 1280

Da bismo vam pomogli da kupanje psa postane prijatno iskustvo za ljubimca i vas, konsultovali smo profesionalce.

1.Prečesto kupanje psa

Najveća greška koju vlasnici prave kad kupaju psa je što to previše često čine.

Ako pas nije prečesto prljav i uvaljan u blato, nije mu potrebno više od jednog kupanja mesečno. Baš kao i ljudi, neki psi imaju osetljivu kožu, a previše kupanja može da izazove upale. Često pranje će ukloniti prirodna ulja sa kože, izazivajući iritaciju i svrab. Ako pas voli da skače u bare i blato, izbegnite šampon i koristite vodu da biste oprali prljavštinu.

dog 1178365 1280

2.Pogrešna temperatura vode

Uobičajena greška vlasnika koji kupa psa je neadekvatna temperatura vode. Najbolji način da to uradite je da testirate vodu pre nego što stavite psa u nju. Gurnite ruku u vodu i ako ne možete da je držite duže od nekoliko sekundi, onda je previše hladna za psa.

Povedite računa da voda ne bude pretopla, jer može izazvati opekotine nakoži psa, posebno ako ima kratku dlaku ili je nema uopšte. Uvek pripremite prijatno toplu vodu za kupanje ljubimca.

french bulldog 4713013 1280

3.Neadekvatan šampon

Nemojte žaliti novac prilikom nabavke šampona ili kupke za psa. Jedna od najčešćih grešaka vlasnika je što kupaju psa svojim šamponom. Pošto se PH kože psa razlikuje od onog kod ljudi, a ljudski šampon može da iritira kožu naših ljubimaca, potrebno je koristiti posebno formulisane šampone za pse koji su nežniji za njihove oči i uši.

rottweiler 5277394 1280

4.Kupanje psa na klizavoj površini

Klizava površina u kadi može da bude opasna za psa, baš kao i za vlasnika. Kada je uobičajeno mesto za kupanje psa, ali nisu sve kade bezbedne u pogledu klizavosti. Pas neće stajati mirno dok ga kupate, a ako prokliza može se povrediti ili će mu u oči i uši upasti višak vode. Sprečite ove situacije tako što ćete na dno kade postaviti peškir ili prostirku koja se ne kliza.

dog 5175532 1280

5.Previše vode u ušima psa

Iako voda gotovo uvek uđe u uši psa, pokušajte da to sprečite. Bakterije vole toplotu, mrak i vlagu, a to je upravo unutrašnjost ušnog kanala. Previše vode u ušnom kanalu pogoduje razvoju ušnih infekcija. Izbegnite ovo tako što ćete pratiti kako se voda sliva i nemojte uranjati glavu psa pod vodu. Posle kupanja dobro osušite uši i glavu psa, prenosi Luftika.rs.

POGLEDAJTE I:

    Foto: Pixabay,
    Autor: J. Jović/ Luftika.rs