Login/Registracija

Ovo je najzdravija grickalica, ali ako preterate ne piše vam se dobro

mixed 1938302 1280

Ako volite hrskave, slane grickalice, definitivno bi u svoju ishranu trebalo da dodate brazilske orahe. Osim što su jako ukusni, puni su hranljivih materija.

Pored toga što sadrže proteine, vlakna, niacin i vitamin B6, brazilski orasi u sebi imaju i gomilu minerala, uključujući magnezijum, kalijum i cink.

nuts 3841539 1280

Brazilski orah je postao omiljena zdrava hrana širom sveta posebno zahvaljujući tome što u sebi sadrži veliku količinu selena, a 2017. godine je čak proglašen i za najmoćniji izvor selena.

U stvari, samo jedan brazilski orah sadrži dovoljno selena da zadovolji vaše dnevne potrebe, kaže registrovana dijetetičarka nutricionistkinja Sara Skovran.

Kako navodi, odraslim muškarcima i ženama je potrebno 55 mikrograma selena dnevno, prema američkom Nacionalnom institutu za zdravlje, a jedan brazilski orah sadrži neverovatnih 96 mikrograma, što je skoro duplo više od preporučene količine. A za šta nam je selen važan? Uključen je u niz funkcija, kao što su proizvodnja tiroidnih hormona i sinteza DNK.

almonds 484268 1280

Evo nutritivnog profila dva brazilska oraha:

66 kalorija

1 gram proteina

7 grama masti

1 gram ugljenih hidrata

1 gram vlakana

1 gram šećera

anacardium 3523449 1280

Selen je antioksidans. To znači da se ovaj mineral može boriti protiv slobodnih radikala i oksidativnog stresa, čime se smanjuje rizik od hroničnih bolesti. Slobodni radikali su molekuli koji u višku mogu oštetiti ćelije i izazvati oksidativni stres, što može dovesti do stanja kao što su rak, bolesti srca i dijabetes tipa 2. 

Međutim, antioksidansi deluju tako što menjaju slobodne radikale na takav način da oni postaju bezopasni. Štaviše, pošto antioksidansi sprečavaju oksidativni stres, oni takođe smanjuju i upale, prenosi Zadovoljna.rs.

cashew 1098177 1280

NE PROPUSTITE I:

Foto: Pixabay,
Autor: J. Jović/ Zadovoljna.rs