Namirnica koju obožavamo zapravo je puna otrova, ne možete ni da pretpostavite o čemu je reč!

ishrana hrana jelo

Što u brzini, što iz neznanja, često jedemo ono za šta i nismo sigurni da li je dobro po naš organizam. Gledamo neretko da obrok što pre spremimo, ali pitanje je kakve to posledice može da ima po telo.

Jedna od namirnica koja se lako i brzo kombinuje u mnogim jelima i koju mnogi obožavaju da jedu jeste – tunjevina.

Tunjevina je zaista pobednik kada su u pitanju kombinacije. Odlična je u salati, namazu, sosu, ali i kada se jede samostalno. Bilo bi lako jesti tunjevinu svaki dan, a da vam ne dosadi, ali da li je bezbedno?

Ako ste čuli upozorenja o živi i ribi, možda se pitate da li da usporite s tunom.

-Dobijam mnogo pitanja u vezi sa ovim u svojoj medicinskoj toksikološkoj praksi – kaže medicinski toksikolog dr Keli Džonson-Arbor, a prenosi Zadovoljna.rs.

Dodavanje ribe vašoj ishrani daje veliki nutritivni efekat. Dr Džonson-Arbor navodi poboljšano zdravlje srca i smanjeni rizik od karcinoma kao samo neke od zdravstvenih prednosti konzumiranja ribe.

Mnoge vrste ribe, uključujući tunjevinu, predstavljaju zdrav izbor hrane i pružaju mnoge korisne hranljive materije, uključujući omega-3 masne kiseline, holin, gvožđe i proteinen – kaže ona i dodaje da su ovi hranljivi sastojci neophodni za razvoj mozga i da takođe podržavaju opšte zdravlje.

tuna 439755 1920

Ona, međutim, ističe da riba može da sadrži i živu, koja je toksična za ljude.

Riba može postati kontaminirana živom prirodno kroz životnu sredinu ili kroz industrijske procese – objašnjava dr Džonson-Arbor.

Ona objašnjava da, kada živa uđe u vodene tokove, ribe je konzumiraju i tako se bioakumulira u lancu ishrane. Veće ribe, uključujući tunu, sabljarku i ajkule, verovatnije će sadržati veći nivo žive od manjih riba.

Dr Džonson-Arbor ima dobre vesti za osobe koje su ljubitelji tunjevine i koji nisu trudni ili doje.

Odrasli koji konzumiraju tunjevinu ili drugu vrstu ribe sa visokim sadržajem žive, malo je verovatno da će razviti simptome trovanja živom. Takođe je malo verovatno da će povremena konzumacija više od preporučene količine tunjevine, što je dve do tri porcije nedeljno dovesti do štetnih zdravstvenih efekata kod zdravih odraslih osoba – objašnjava doktorka.

Naravno, živa je i dalje toksična i predstavlja ozbiljnu zabrinutost za ugrožene grupe ljudi.

Foto: Pixabay,
Autor: I.Grk