Login/Registracija

Mali trikovi da vam STAN izgleda KAO IZ MAGAZINA

Želite da promenite nešto u svom životnom prostoru, ali ne znate odakle da krenete?! 

Znamo da je prvo što pomislite, osim novog nameštaja, zapravo promena boje zidova, ali uz malo mašte i kreativnosti stan može da vam bude svetliji, funkcionalniji, zapravo kao iz časopisa. 

Zadovoljna. rs donosi vam male trikove uz koje možete da poboljšate i ulepšate životni prostor. 

Pomeri trosed od zida

Ne mora sav nameštaj strogo biti prilepljen uz zid. Ako odmakneš makar jedan komad, recimo, trosed, soba će odmah delovati veće i prozračnije. Možeš, na primer, i da kauč postaviš dijagonalno preko jednog ugla sobe, a iza njega da staviš neko visoko cveće ili lampu.

Garnutura u „L“

I kad si kod kuće samo sa porodicom, i kad ti dođu prijatelji, najlepše je kad se gledate dok čavrljate i da vam je udobno. Zato dvosed, trosed, fotelju, stočić nikad nemoj stavljati u jednu liniju jer je najbolje kad ste okrenuti jedni ka drugima, pa zato neka budu raspoređeni u obliku slova „U“ ili „L“.

Osmisli centar

Dobar trik je da u svakoj prostoriji imaš centralnu tačku koja će privući pažnju čim neko uđe. To može biti lepa polica za TV, slika u efektnom ramu, šarena fotelja.

Reši se suvišnog nameštaja

Stari tabure, glomazan ormar ili polica -samo zauzimaju prostor i ne znaš ni što ih više držiš u stanu. Sve što je višak i smeta treba da ide napolje jer će soba uz manje stvari biti veća. Takođe, ako si u mogućnosti, bilo bi dobro da ormar u spavaćoj sobi bude visok, a ne širok, imaćeš više slobodnog prostora.

Nađi ravnotežu

Izbegni klasičnu zamku i pazi da veće komade nameštaja ne naguraš uz jedan zid ili u jedan ugao, a one manje u drugi. Mnogo lepše će biti ako nađeš balans.

Otkrij parket

Uz manji tepih soba će delovati pročišćenije, pa ili kupi nov ili stari jednostavno postavi ukrivo, da ne bude paralelno sa zidovima i da se što više vidi i parket. Takođe, gledaj uvek da stočić, fotelja i sve drugo što stoji na tepihu budu celi na njemu, a ne recimo, sa samo dva nogara.

Udobnost na prvom mestu

Obožavaš da digneš noge i sasvim se opustiš dok gledaš TV? Onda iskombinuj nameštaj tako da tebi odgovara ili nabavi još jedan manji komad. Samo pazi da u sobi uvek ima mesta za prolaz, da ni ti ni gosti ne bi morali da se provlačite između nameštaja.

Pusti svetlo u kuću

Ako neki veliki orman ili polica stoje uz prozor, dnevna svetlost neće ulaziti u sobu, pa će biti mračno i delovaće prenatrpano. Zato policu sa pregradama postavi dalje od prozora, recimo, kao zanimljiv poluotvoren paravan između trpezarije i kuhinje.

Veći stočić za kafu

Uvek je bolje da stočić u dnevnoj sobi bude malo veći, ipak ti on treba i za grickalice, kafu, čaj, dnevnu štampu, knjigu. Ako nemaš mnogo slobodnog prostora, super će leći neki uži, a duži.

Foto: Pixabay,
Autor: I. Ankić