Kako je Konstrakta dokazala da muzika ima rok trajanja od mesec dana?

Muzika je oduvek bila deo nas i mi smo oduvek bili deo muzike. U skladu sa tim, spektar uticaja muzike na čoveka veoma je širok. I ne čudi da toliko konzumiramo ovu umetnost na dnevnom nivou. I dok se kojekakva muzika konzumira godinama unazad, svedoci smo da je malo koja održiva.

I zna se, kada krene slavlje vraćamo se starim hitovima, kada krenemo na put na našoj plejlisti dominiraju neke pesme koje su nastale nekoliko godina, da ne kažem decenijama, ranije. Možda bude i neka od onih koje su novijeg datuma, ali ubzo sledi rečenica ‘’Prebaci, već mi je dosadila.’’ I tražimo novu, koja nam prija mesec dana, pa novu i novu. Recikliramo muziku, a nismo ni usidrili emociju i uspomene u neku od njih.

Konstarkta je pobedila i neka je, zaslužila je. Čista umetnost, konceptualna. Niko ne može da ospori originalnost. Ali, pokazala nam je nešto neverovatno. Pokazala nam je uticaj fraktalnog , to jest ponavljajući obrazac na muzički rok trajanja pesama. Da poslušamo, slušamo par dana i ubrzo se opet vraćamo starim dobro poznatim hitovima, jer te pesme očigledno su kvalitetnije.

609f101542ca7be805c45da387a1a962883d6304

Znamo da se Srbija, grubo rečeno, podelila oko par takmičara. I svi oni imaju dokaze svoje popularnosti koji su vidljivi na Jutjub platformi. I sa pravom su očekivali pobedu, računajući da će im konkurencija biti ‘ova’ koja je vidljiva. Niko nije mogao da nasluti uspeh, banalno rečeno, pesme o zdravlju.

Kada su objavljene pesme, kaže mi kolega “Poslušaj neku smešnu pesmu kako se pere kosa, kakva je jetra, kul je – ali o čemu još neće da pevaju’’. Nisam poslušala jer nisam znala ko je izvodi i da je u pitanju članica sastava Zemlja gruva. Budimo realni, zaista je imala malo komentara, malo pregleda… sve do nastupa u polufinalnoj večeri. Što je sjajno jer demantuje i taj trenutak vidljivosti i šta znači biti u trendingu- ništa drugo već da će doći uskoro neko drugi na tu poziciju. A onda je Ana Đurić postala zvezda ‘’Pesme za Evroviziju’’ , i dve večeri kasnije i zvanična predstavnica Srbije na Evrosongu.

560497eca22aca1a2673ed45e843cc3374f74812

Neću pisati šta se kome dopada i da li se sviđa, šta se i da li se nešto najavljuje, neću ulaziti u okove političkih igara. Moje misli idu u drugom pravcu, da li pesme koje su zarađivale digitalni novac, i to vrlo lepo, su se istrošile za mesec dana i potpuno dosadile, a Konstrakta nam to pokazuje.

Da li pesme koje su vodile na trending listi mesec dana su završile svoje? Da li nam to pokazuje da generalno toliko muzika traje? Da li to dalje znači da zaista fali dobre muzike ili smo postali muzički snobovi kojima sve brzo dosadi? Jer potpuno mi je neverovatno da su glasači toliko srčano i lično doživeli učešće svojih favorita i danas nigde nikoga ne videh da je podelio Muškarčinu, Zorju ili Oskara?! Ostale ne navodim, jer su ove tri pesme mesec dana bile u trendingu i sa najviše pregleda. Da li su ljudima već dosadile ove pesme ili ih je, samo, zaintrigirala nova pesma? Na instagramu svi, ali svi su oduševljeni i nigde ni traga ni glasa od gore navedenih pesama, i opet.. ništa ni to više nije čudno. Mi smo nacija koja brzo zaboravlja.

Sve čestitke Ani, neka se malo umetnosti vidi i čuje iz Srbije na Evrosongu, bilo je i vreme.

Foto: Instagram,
Autor: S. Ćulibrk