Evo kako vam smokve mogu pomoći da snizite holesterol

fig 3073 1280

Ako vaši nalazi pokažu povećanje „lošeg“ holesterola, vaš lekar može preporučiti promene u ishrani kao prvu liniju odbrane od budućih zdravstvenih problema.

Dok je telu potreban holesterol, previše može dovesti do nakupljanja plaka duž zidova arterija. Na kraju, ovo može povećati rizik od moždanog ili srčanog udara tokom vremena.

Prema istraživanju iz 2022. objavljenom u „Current Developments in Nutrition“, više od 11 odsto odraslih u SAD starijih od 20 godina imalo je visok holesterol.

fig 4584330 1280

Ishrana ima veliku ulogu u našem nivou holesterola. Hrana bogata zasićenim mastima (ili nezdravim mastima) može podići nivo lošeg holesterola, dok povrće, integralne žitarice i voće mogu da nam pomognu da održimo zdrav nivo holesterola. Govoreći konkretno o voću, imamo dobre vesti za vas ako ste ljubitelj smokava.

Ovo slatko voće sadrži priličnu količinu vlakana. U jednoj sirovoj smokvi srednje veličine, USDA navodi da jedna smokva sadrži 1,45 grama vlakana. Međutim, suve smokve takođe sadrže mnogo više kalorija i šećera od sirovih, pa ih je najbolje konzumirati umereno, piše Health Digest.

Sadržaj rastvorljivih vlakana u smokvama može pomoći našem holesterolu. Prema studiji iz 2019. objavljenoj u naučnom časopisu „Nutrients“, potrošnja rastvorljivih vlakana povezana je sa smanjenjem lošeg ili LDL holesterola. To je zato što telo ne može da svari rastvorljiva vlakna. Umesto toga, apsorbuje holesterol — smanjujući količinu holesterola koji apsorbuje jetra — a zatim ga izbacuje iz tela kao otpad.

Pojedina istraživanja pokazuju pomešane rezultate u vezi sa smokvama i holesterolom

fig 4584342 1280

S druge strane, neke studije nisu pokazale da je konzumiranje smokava efikasno sredstvo za snižavanje LDL holesterola.

Istraživači iz studije iz 2011. objavljene u „Annals of Nutrition & Metabolism“ ispitivali su da li bi jedenje suvih smokava izazvalo promene u koncentraciji lipida kod pacijenata sa visokim holesterolom.

U jednoj grupi, učesnici su jeli 120 grama suvih smokava svakog dana tokom pet nedelja pored svoje uobičajene dnevne ishrane.

fig 1506157 1280

Druga grupa je ostala na redovnoj ishrani bez dodavanja smokava. Grupe su zatim promenile uslove ishrane u narednih pet nedelja. Nisu primećeni efekti na snižavanje LDL holesterola u vezi sa konzumiranjem smokava, ali se činilo da se nivo ukupnog holesterola povećava.

Uravnotežena ishrana je važna za snižavanje holesterola. Iako su istraživanja pomešana, jedenje smokava potencijalno može podržati ovaj cilj – zajedno sa zobom, patlidžanom, sočivom, jagodama, sojom, lososom i još mnogo toga, piše N1.

PROČITAJTE I:

Foto: Pixabay,
Autor: A.M.