Da li znate kako se PRAVILNO PERE voće i povrće?

580083cdb3ac770682ae3953b1bacea1e66cd5af

Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a prilikom pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.

Health.com upozorava da nedovoljno oprana hrana može dovesti do ešerihije koli, salmonele i drugih infekcija. Takođe se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe, prenosi N1.

berries g094bc9a63 1280

Ovo su neke uobičajene greške u pranju hrane koje treba izbegavati:

– Prilikom pranja koristite sapune ili deterdžente: uprkos temeljnom ispiranju, voće/povrće može da apsorbuje sapune ili deterdžente koji mogu da naškode telu. Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.

– Koristite sirće tokom pranja: jeste li čuli da se povrće može oprati uz pomoć sirćeta? Ovo nije štetno, ali su stručnjaci pre mnogo godina otkrili da pranje sirćetom ima potpuno isti efekat kao i pranje vodom. Sa ove tačke gledišta, upotreba sirćeta je nepotrebna i besmislena, a sirće takođe može negativno da utiče na ukus hrane.

– Povrće operete tek nakon što ga oljuštite: prilikom ljuštenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu/kori i na taj način se preneti na hranu koju ćete jesti. Zato je važno prvo dobro oprati hranu pre nego što je oljuštite.

– Ne brišete hranu nakon pranja: preporučuje se da nakon pranja osušite namirnice čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.

vegetables gdd2a3f9c3 1280

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Ključno je da operete proizvode što je moguće temeljnije. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) preporučuje sledeće korake:

– Pre pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.

– Prvo izrežite sva udubljenja i trule „izbočine“ sa voća/povrća.

– Nežno brišite namirnicu dok je držite pod hladnom tekućom vodom. Za namirnice sa tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća.

– Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom.

– Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa uklonite krajnje listove-

– Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljni, a da kasnije tokom same pripreme vodite računa i o pravilnoj higijeni.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Čumić/ N1