Login/Registracija

Da li znate kako se PRAVILNO PERE voće i povrće?

Voće i povrće su sastavni deo zdrave ishrane, a prilikom pripreme i konzumiranja ovih namirnica važno je pravilno ih oprati i na taj način ukloniti prljavštinu, štetne mikroorganizme i pesticide.

Health.com upozorava da nedovoljno oprana hrana može dovesti do ešerihije koli, salmonele i drugih infekcija. Takođe se navodi da ostaci pesticida u hrani mogu negativno uticati na hormone i reproduktivne organe, prenosi N1.

Ovo su neke uobičajene greške u pranju hrane koje treba izbegavati:

– Prilikom pranja koristite sapune ili deterdžente: uprkos temeljnom ispiranju, voće/povrće može da apsorbuje sapune ili deterdžente koji mogu da naškode telu. Prilikom pranja najbolje je koristiti samo hladnu tekuću vodu.

– Koristite sirće tokom pranja: jeste li čuli da se povrće može oprati uz pomoć sirćeta? Ovo nije štetno, ali su stručnjaci pre mnogo godina otkrili da pranje sirćetom ima potpuno isti efekat kao i pranje vodom. Sa ove tačke gledišta, upotreba sirćeta je nepotrebna i besmislena, a sirće takođe može negativno da utiče na ukus hrane.

– Povrće operete tek nakon što ga oljuštite: prilikom ljuštenja štetni mikroorganizmi mogu ostati na nožu/kori i na taj način se preneti na hranu koju ćete jesti. Zato je važno prvo dobro oprati hranu pre nego što je oljuštite.

– Ne brišete hranu nakon pranja: preporučuje se da nakon pranja osušite namirnice čistom krpom ili papirnim ubrusom kako biste dodatno smanjili broj bakterija koje mogu biti prisutne na hrani.

Kako pravilno oprati voće i povrće?

Ključno je da operete proizvode što je moguće temeljnije. Američka administracija za hranu i lekove (FDA) preporučuje sledeće korake:

– Pre pranja, prvo dobro operite ruke toplom vodom i sapunom.

– Prvo izrežite sva udubljenja i trule „izbočine“ sa voća/povrća.

– Nežno brišite namirnicu dok je držite pod hladnom tekućom vodom. Za namirnice sa tvrđom korom (dinja, krastavac…) koristite četku koja se koristi isključivo za čišćenje voća i povrća.

– Osušite hranu čistom krpom ili papirnim ubrusom.

– Pre nego što počnete sa pripremom, sa glavice zelene salate ili kupusa uklonite krajnje listove-

– Prilikom pranja voća i povrća ključno je da budete precizni i temeljni, a da kasnije tokom same pripreme vodite računa i o pravilnoj higijeni.

Foto: Pixabay,
Autor: S. Čumić/ N1