AVOKADO JE ODLIČAN IZVOR VITAMINA: A ko ga ne bi smeo jesti i zašto?

avocado g8d51f3748 1280

Iako ima svoju zdravu stranu, avokado ne bi trebalo svi da jedu. Ko i zašto treba da izbegava ovo voće?

Prvo, treba nagalasiti da avokado jeste zdrav. Ipak, ne odgovara svima i, kao i sve ostalo, ima i svoje mane.

Avokado je odličan izvor hranljivih materija, uključujući: folate, magnezijum, kalijum, riboflavin (vitamin B2), niacin (vitamin B3), pantotenska kiselina (vitamin B5), ‘piridoksin (vitamin B6), vitamin C, vitamin E, vitamin K.

Neki vitamini, poput vitamina E, posebno su korisni kada se dobijaju direktno iz hrane, jer se ne apsorbuju tako dobro kada ih uzimate kao suplemente.

Drugo, avokado pomaže vašem telu da bolje apsorbuje hranljive materije rastvorljive u mastima kao što su vitamini A, D, E i K. Kada birate hranu bogatu ovim hranljivim materijama, dodavanje malo avokada može pomoći vašem telu da ih zadrži.

pregnancy gce9a26fe8 1280

Ko treba da izbegava avokado?

Nije preporučljivo jesti avokado tokom trudnoće i dojenja jer može smanjiti proizvodnju mleka. Takođe, može izazvati oštećenje mlečne žlezde.

Avokado može da ošteti jetru

Jedna od ozbiljnih nuspojava avokada je da može oštetiti zdravlje jetre, pa bi trebalo da ga izbegavaju svi koji imaju bilo kakav problem sa jetrom. Postoje određene vrste ulja avokada koje mogu oštetiti jetru. Pokušajte da izbegavate meksički avokado koji se sastoji od estragola i anetola.

Izaziva različite reakcije stomaka

Ako konzumirate avokado u velikim količinama, onda ćete imati uznemireni stomak. Ponekad takođe izaziva iritaciju gastrointestinalnog trakta. Prekomerni unos avokada može izazvati zatvor zbog visokog sadržaja vlakana. S druge strane, avokado je bogat vodom. Prekomerna konzumacija avokada može otežati vašem telu da pravilno apsorbuje svu vodu, što može dovesti do dijareje.

avocado g9409a82e6 1280

Avokado i holesterol

Avokado sadrži veliku količinu masti. Uprkos tome, njihovo dodavanje u ishranu osobe može pomoći u podizanju nivoa „dobrog“ holesterola. Međutim, oni možda neće pomoći u smanjenju „lošeg“ holesterola bez dodatnih promena u ishrani.

Avokado sadrži vrstu masti poznate kao mononezasićene masti. Nezasićene masti podržavaju zdravlje, dok zasićene mogu podići nivo holesterola i povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Istraživači su 2015. godine sproveli meta-analizu 10 različitih studija koje su ispitivale odnos između avokada i holesterola. Otkrili su da kada su učesnici konzumirali avokado umesto životinjskih masti, nivoi LDL holesterola i triglicerida u njihovoj krvi su se smanjili za -18,80 miligrama po decilitru (mg/dl).

Trigliceridi su najčešća vrsta masti koja se nalazi u telu. Visok nivo triglicerida u kombinaciji sa visokim LDL ili niskim nivoom HDL povećava rizik od srčanog ili moždanog udara.

Pored toga, istraživači su otkrili da avokado nije značajno smanjio nivo HDL holesterola. Ljudi mogu imati koristi od zamene životinjskih masti avokadom umesto da ih dodaju svojoj ishrani.

avocado g52eff641a 1280

Takođe, unos avokada možda zapravo ne smanjuje holesterol. Umesto toga, smanjenje holesterola pronađeno u studijama može biti posledica isključivanja životinjskih masti, kao što je puter.

Međutim, to ne znači da avokado nema koristi za holesterol. Studija iz 2018. kaže da iako avokada nije snizilo nivo LDL holesterola ili masti, jeste podigao nivo HDL holesterola. To znači da konzumiranje avokada kao deo uravnotežene ishrane sa manje životinjskih masti može pozitivno uticati na nivoe HDL holesterola.

Nijedna hrana ne čini ishranu zdravom ili nezdravom. Da bi se održao zdrav nivo holesterola, osoba treba da unese trajne promene u svoj način života i ishranu.

Avokado može pomoći nekim ljudima sa nivoom holesterola.

Međutim, da bi se smanjio nivo LDL holesterola, osoba će verovatno morati da ograniči izvore zasićenih i trans masti iz svoje ishrane.

Trajne promene u načinu života, kao što su jedenje raznovrsnog voća i povrća, vežbanje, ograničavanje visoko prerađene hrane, upravljanje stresom i prestanak pušenja, ako je primenjivo, verovatno bi imalo najveći kombinovani uticaj na održavanje zdravog nivoa holesterola.

Foto: pixabay,
Autor: B.Stuparušić/N1