Login/Registracija

Zašto su problemi sa sinusima gori zimi

salad g44ddf4937 1280

Infekcije i upale sinusa su široko rasprostranjen problem, medicinski poznati kao sinusitis. Mnogi povezuju sinusitis sa prolećem, kada je polen u vazduhu i vreme je promenljivo, ali problemi sa sinusima mogu biti jednako loši – ako ne i gori – u zimskim mesecima.

Simptomi i okidači sinusitisa

Sinusitis je najčešće posledica infekcije izazvane prehladom ili alergijom i može biti akutni ili hronični. Ima simptome slične prehladi, kao što su začepljen nos ili curenje iz nosa, bol u grlu, gubitak mirisa i ukusa, glavobolja, groznica i umor. Neretko se javlaju i bol u licu i pritisak, kao i loš zadah.

U zavisnosti od tipa sinusitisa, težine i dužine trajanja simptoma lek za sinuse mogu biti ili dekongestivi lekovi ili sprejevi za nos koje bi trebalo da vam prepiše lekar. Kada je reč o blažim upalama ili zapušenosti sinusa, lek možete pronaći i u kuhinji. Disanje olakšava inhalacija vrućim i vlažnim vazduhom ili ispiranje nosne šupljine slanim rastvorima. Jedan od načina je da stavite peškir preko glave i nagnite se nad šerpu sa vrelom vodom dva minuta dnevno i udišite čistu paru.

woman g741483081 1280

Šta uzrokuje upalu sinusa tokom zimskih meseci?

Zašto su infekcije sinusa često gore tokom najhladnijih meseci u godini? Postoji više razloga.

Suv vazduh

Suvlji vazduh – uobičajen na mnogim lokacijama tokom zimskih meseci – izaziva sušenje sluzi u nosu i zgušnjavanje sluzi. Ovo dovodi do povećane verovatnoće zagušenja i infekcije. Borite se sa ovim korišćenjem ovlaživača koji će vam pomoći da vaši nosni prolazi budu vlažni.

Vlažnost

U nekim delovima zemlje javlja se suprotan problem: zime su vlažne. Ali ni to nije dobra stvar; česte oluje izazivaju promene pritiska u atmosferi, što može dovesti do bolova i pritiska u sinusnim šupljinama ispunjenim vazduhom. Lekovi bez recepta i sprejevi za nos mogu pomoći u ublažavanju simptoma.

flour dust g1c2e96155 1280 1

Prašina

Ne omalovažavamo vaše sposobnosti za održavanje domaćinstva, ali kada vreme postane hladno, poželite da se ušuškate ispod ćebadi, a ne shvatate da nakon šest meseci u ormanu, oni mogu biti i te kako prašnjavi. Pošto je prašina čest okidač sinusitisa, temeljno operite i osušite svu posteljinu pre upotrebe.

Životinjska dlaka

Volimo naše krznene, četvoronožne prijatelje, ali životinjska dlaka je jedan od najvećih okidača simptoma upale sinusa. Trebalo bi držati kućne ljubimce što dalje od kreveta i često usisavati kako se ne bi nakupljala dlaka na tepisima i nameštaju.

Grejanje

Uobičajeni izvori grejanja u zatvorenom prostoru kao što su električne grejalice i radijatori mogu pogoršati simptome upale sinusa tokom zimskih meseci. Grejalice isušuju vazduh, a radijatori mogu iritirati nosne prolaze. Investirajte u HEPA filter za vazduh da biste uklonili većinu čestica i otvorite prozore i vrata kada napolju nije previše hladno da biste provetravali svoju kuću.

food g473a3a7a7 1280 1

Hrana

Praznici su sinonim za bogatu i ukusnu hranu, ali ona može izazvati pustoš u vašem digestivnom sistemu. Mlečni proizvodi, šećer i alkohol podstiču upalu u telu, pa uživajte u njima umereno i obavezno jedite puno lisnatog zelenog povrća i bobica radi dodavanja vlakana i antioksidansa koji će vam pomoći da ostanete zdravi.

Virusi

Virusi, prehlade i grip su najčešći u zimskim mesecima. Oni napadaju membrane nosnog prolaza, uzrokujući upalu i začepljenost koja može dovesti do infekcije sinusa. Smanjite šanse da se razbolite tako što ćete često prati ruke toplom vodom i sapunom, dovoljno se odmarati, pridržavati se zdrave ishrane i pokrivati nos i usta kada kijate ili kašljete kako biste sprečili širenje mikroba.

Foto: pixabay,
Autor: Zadovoljna.rs