Recept za tradicionalnu božićnu česnicu

Česnica
Česnica

Običaj i tadicija nalažu da se za Badnji dan i Božić priprema česnica koja se lomi sa članovima porodice.

U različitim krajevima Srbije česnica se prirpema na različite načine, negde se pravi od belog, negde od projinog brašna.

Običaj je da se u česnicu stavi novčić, a veruje se ko novčic izvuče da će imati najviše para tokom godine.

Mi vam predstavljamo recept za česnicu koja se pravi od belog brašna.

– 2 jaja
– 1 paketić kvasca
– 1/2 l mleka
– 1 kg brašna
– so
– novčić

Česnica
Česnica

U malo mlakog mleka rastopiti kvasac. Dodati jedno umućeno jaje. Posoliti i mešati uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da bi se dobilo glatko testo.Nakon što se testo dobro izmesi, testo pokriti čistom krpom i ostaviti ga da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba da naraste potpuno.

Oblikovati česnicu kao pogaču i ubaciti novčić, a potom je staviti u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte po volji, ali je obavezno da bar jednu šaru napravite grančicom Badnjaka – za sreću i berićet.

Česnica
Česnica

Premažite božićnu česnicu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj rerni dok česnica ne dobije tamnorumenu boju. Možete je ukrasiti po svojoj želji.

BONUS VIDEO – Nemanja Đurđević – Božićni intervju

Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!

PROČITAJTE I:

Foto: Youtube/Prakticna zena,
Autor: A. Milinković