Ono što smo nekada smatrali „jeftinom“, a veoma ukusnom hranom, danas se neretko nalazi na meniju najboljih restorana i plaća se papreno. Među takvim jelima je i popara.
Popara ovih dana u pojedinim beogradskim restoranima dostiže i cenu od 800 dinara. Zašto je ne biste napravili sami?
Sastojci:
4-5 kiselih hlebova (najbolje je koristiti stariji hleb može biti crni ili beli)
1 l mleka (može biti i malo manje ili više, zavisno od željene gustine)
2-3 kašike maslaca ili masti
1-2 jaja
100 g feta sira ili nekog drugog sira (po izboru)
So
Biber
Seckani peršun za dekoraciju
Priprema:
Isecite hleb na kockice ili komade. Ako je hleb jako suv, možete ga navlažiti sa malo vode ili mleka pre nego što nastavite sa pripremom.
U velikoj šerpi zagrejte mleko na srednje jakoj vatri, ali pazite da ne provri. Ako želite, možete dodati malo soli i bibera u mleko dok se zagreva. Kada mleko bude toplo, dodajte isečeni hleb u šerpu. Mešajte dok se hleb ne natopi mlekom i ne počne da se raspada. Ostavite da se kuva na laganoj vatri nekoliko minuta, dok hleb potpuno ne upije mleko i ne omekša. Ako je previše gusto, možete dodati još malo mleka.
U tiganju rastopite maslac ili mast i dodajte je u miks hleba i mleka. Dobro promešajte. Umutite jaje i polako ga dodajte u poparu, neprekidno mešajući. Ovo će popari dati dodatnu kremastu teksturu.
Dodajte izmrvljen feta sir (ili neki drugi) u poparu i mešajte dok se ne rastopi i sjedini. Proverite da li je jelo dovoljno začinjeno. Dodajte još soli i bibera ako je potrebno. Ostavite poparu još nekoliko minuta na vatri da se sve lepo sjedini i da se sir rastopi. Poslužite toplo, posuto seckanim peršunom ako želite. Poparu možete jesti samu ili uz neki prilog po želji, piše luftika.rs.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: