Ako su vam kod komšije, prijatelja ili rođaka punjene paprike uvek ukusnije, razloge za to potražite u izboru mlevenog mesa ili načinu na koji pripremate pirinač.
Svaka kuća ima svoj recept za punjene paprike. Neki kuvari u mesnu smesu dodaju sirovi pirinač, dok je drugi prave na svinjskoj masti, ali svi se slažu da nadev mora biti sočan. Tajna slasti može biti u izboru odgovarajuće vrste mesa, a kako bi se bolje povezalo s ostalim sastojcima, može se dodati i jaje. Punjene paprike mogu se krčkati sa zaprškom ili u mešavini povrćne supe i koncentrata paradajza, a „klasičari“ više vole da dodaju domaći sok od paradajza.
Najbolje paprike za punjenje jesu paprike tankih strana, poput babura. Naravno, možete pokušati da eksperimentišete s drugim vrstama, ali u tom ćete slučaju dobiti potpuno drugačije jelo od onog koje tradicionalno pripremaju mame i bake.
Iako svaka domaćica ima svoj recept, za smesu se najčešće koristi mešavina mlevenog mesa, pirinča i luka, a dodaju se i začini poput mlevene paprike, bibera, soli, peršuna i belog luka. Može se ubaciti i jaje. Čista junetina najčešće ispada previše suva, pa se koristi mešano mleveno meso. Dobar odnos je 70:30 u korist junetine. U slučaju da se ipak odlučite za čistu junetinu, najbolji je izbor meso od plećke. Neki kuvari za sočnost i aromu dodaju i sitno seckanu slaninu.
Nakon što očistite papriku od semenki, napunite je smesom, ali nikada do vrha. Tokom kuvanja pirinač povećava volumen, pa smesa može ispasti, a paprike popucati. Na vrh mesne smese možete staviti i kriške paradajza jer, osim što smesa neće ispasti iz paprike, aroma će biti primamljivija.
Paprike spadaju u povrće koje se teže vari, a dodate li tome i masnoću iz nadeva kao i dosta zaprške, postoji rizik da zažalite što ste pojeli jednu previše. Lakša varijanta podrazumeva manje zaprške ili brašno razmućeno u vodi, kojim se takođe može zgusnuti umak.
Razlog zbog kojeg su paprike kod komšinice uvek bolje može biti i u načinu pripreme pirinča. Izaberete li nekvalitetan pirinač ili ga prekuvate, rezultat neće biti najbolji. Pirinač je najbolje dodavati sirov u smesu ili ga kratko propržiti na ulju ili svinjskoj masti, piše zadovoljna.rs.
Sve najnovije vesti, dešavanja sa snimanja „Zvezda Granda“ možete da pratite na našem portalu, kao i na društvenim mrežama. Link za Fejsbuk je OVDE, dok najzanimljivije videe sa snimanja i emisija pratite na Instagramu OVDE!
PROČITAJTE JOŠ: