Markiza torta spada među najpopularnije torte. I to ne samo zbog ukusa, već zbog jednostavnog recepta i načina pripreme. Mnogi su je spremali bezbroj puta, zato recept, verovatno, znaju napamet. Postoje razni prepisi kako se ova torta može spremiti, recimo s jagodama, ali portal Slatko i ukusno nudi tradicionalan recept sa čokoladom.
Sastojci:
2 pakovanja piškota (duple)
270 g putera (može i margarin)
270 g čokolade (Menaž)
200 g šećera u prahu
6 jaja
kašika ruma za fil
2 kašike ruma
2 dl mleka (za piškote i umakanje)
120 g lešnika (prepečenog)
Priprema:
U šerpu naređajte piškote koje ste umočili u mleko i rum. Cele stavite na dno, a pola ide uz ivicu šerpe. Za fil je potrebno da dobro umutite puter i šećer u prahu. Potom dodajte 6 žumanca, ali jedno po jedno. Zatim ide kašika ruma i mleveni lešnik. Otopite 250 g čokolade i vrelu je naspite u fil. Zasebno umutite belanca i dodajte u fil. Sve dobro umutite, pa sipajte preko piškota u šerpu.
Na samom vrhu poređajte preostale piškote. Kada završite torta neka ide u frižider preko noći. Sutradan je izvadite i možete je ukrasiti na razne načine, svežim voćem koje vam je dostupno, bilo da su to maline, jagode, breskve, piše Zadovoljna.
PROČITAJTE I: