Kolač „ženska ćud“ bila je jedna od omiljenih poslastica Vojvođana, a bavezno se sekao na jednake kocke i servirao na belim porculanskim tanjirima.
Vrlo jednostavno se pravi i za njega vam nije potrebno mnogo novca, a ukus je neverovatan. Ovaj vanvremenski klasik je prosto neodoljiv, zato obavezno morate da ga probate.
Sastojci:
- 1 šolja mleka
- 12 -14 kašike šećera
- 10 gr kvasca
- 1 kašika masti
- 4 žumanceta
- 2,5 šolje brašna
- rendana kora limuna
- pekmez od kajsija ili malina, ribizli ili džem
- 4 belanca
- 1 kašika soka od limuna
Priprema:
Staviti kvasac da uskisne, a zatim mutiti mast sa šećerom, žumancima i korom limuna. Ostaviti da kisne 1 sat u tepsiji. Peći na 180 stepeni oko 25 minuta. Pečeno premazati pekmezom i snegom od belanaca.
Palet nožem ili kašikom napraviti talase pa staviti da se još malo zapeče – oko 5 minuta, da vrhovi postanu zlatno-braon, prenosi Luftika.rs.