PRSTE DA POLIŽEŠ: Recept za tradicionalnu ITALIJANSKU pitu

Na pomen „scarpaccije“ Italijani pomisle na leto i tikvice. Pita od tikvica omiljena je u Toskani. Kada se prevede sa italijanskog, ova pita nema baš reprezentativan naziv, ali „stara cipela“ ime ne duguje ukusu, već izgledu.

Navodno bi trebalo da bude tanka poput đona istrošene obuće, ali dobrodošle su i deblje varijante testa, u zavisnosti od ukusa, piše Zadovoljna.rs.

f578b3d069eb94d07aefc9f364d94bbd8ee379aa

Sastojci za pitu od tikvica:

-900 g tikvica

-200 g mladog luka

-6 g sveže majčine dušice (naseckane)

-7 velikih jaja

-90 g brašna

-30 g belog luka

-240 g parmezana

-10 ml maslinova ulja

-1 prstohvat bibera

-5 g soli mleko (oko 1 dl)

339e8977a58841a35d561287f89db1a9d1b5557d

Priprema pite od tikvica:

Zagrejte tiganj s jednom kašičicom maslinovog ulja, pa dodajte tikvice, mladi luk i sveži majčinu dušicu, prstohvat soli i prstohvat bibera. Pržite na jakoj vatri dok tikvice ne omekšaju i ne otpuste vodu. Prebacite ih u cediljku i ostavite 10 minuta da se ocede. Za to vreme pomešajte jaja, beli luk i brašno. Postepeno dodajte oko 1 dl mleka tako da dobijete glatko testo. Zatim dodajte 200 g izrendanog sira i promešajte.Prebacite tikvice u ravnomernom sloju na pripremljeni pleh za pečenje, pa prelijte smesom od jaja i pospite preostalim izrendanim sirom. Pecite na 210 stepeni 15-20 minuta. Kada se malo ohladi, isecite pitu i poslužite je.

Foto: pixabay,
Autor: A. Milinković