Login/Registracija

Mili OTKRIO NAJTEŽE ŽIVOTNE MOMENTE: „Radio sam i dobro I LOŠE DA BIH PREŽIVEO“ (VIDEO)

Danas je jedan od najuspešnijih kompozirora i producenta u regionu, međutim put do uspeha Aleksandra Milića Milija bio trnovit.

f050141bad7bd15010c1e4529dc395251255c97d

Hitovi koje je stvarao tokom svih ovih godina obeležili su karijere mnogim pevačima, i uprkos popularnosti i finansijskoj stabilnosti ne planira uskoro da se zaustavi jer njegovoj kreativnosti nema kraja i namerava da ulepšava našu muzičku scenu i u decenijama koje dolaze.

Kada čujemo njegovo ime, prva asocijacija je njegov uspeh, dok se o njegovom odrastanju i privatnom životu malo zna, međutim svojevremno je odlučio da otvori dušu i otkrije do sada nepoznate detalje za Grand. Online.

5bc2cdd945faaa15a8c21aeb6fe660a7597529fd

Rođen je u Osijeku 1959. godine gde je proveo detinjstvo u finansijski stabilnoj lekarskoj porodici. Otac Stanko bio prvak države u rvanju i neuropsihijatar koji je vodio dve klinike, a radio je i na sudu. Majka Danka po struci je stomatolog, stariji brat neurohirurg, a inače i pijanista.

U svom rodnom gradu imao je mirno detinjstvo, a roditelji su mu još od malih nogu usadili vrednosti koje su mu pomogle da izgradi sebe u jaku ličnost uprkos životnim preprekama sa kojima se suočavao.

–  Kod mene je uvek bila prisutna svest da moram da dajem rezultate, a kako ću ih dati, bilo je na meni da nađem neki modus da to meni bude što lakše. Takav tip učenika sam bio i u školi, a kasnije i na fakultetu– objasnio je Mili.

2e6592e29aa8858c418d55ddf56ffb01a0ad7ef4

Ne krije da su on i njegova pordica živeli lepo u stanu od 400 kvadrata, gde je samo njegova soba imala čak 60 kvadrata. Uprkos raskoši, tvrdi da novac kod njega nikada nije određivao novu u društvu čega se i danas slepo drži.

Bitan trenutak u detinjstvu, dogodio se kada j eimao 9 godina i dobio prvu nagradu za pesmu koju je napisao mami povodom 8. Marta.

– „Žene su se poput lava borile za svoja prava“. Svi su stali, nisu mogli da veruju šta čuju. Ta moja pesma dobila je prvu nagradu Hrvatske za dečju poeziju u časopisu „Lasta“. Smatram da je to početak moje karijere– prisetio se kompozitor, čiji su talenat prepoznali njegovi roditelji koji su mu ubrzo kupili mali studio u kome je počeo da stavra magiju i hitove koju su odmah bili primećeni i puštani na Radiju Osijek i Zagrebu.

7eab33b4a7b0f551ce5f7eac952aa46c64ea906b

Nikada neće zaboraviti trenutak, kada je sa 18 godina, imao i prvi susret sa Bregom koji nikada neće zaboraviti.

– Moj prijatelj Tedi, koji se tada družio sa Goranom Bregovićem, odveo me je kod njega, kako bi mu pustili moj materijal. Vrlo dobro se sećam trenutka kada smo ušli u Goranov stan. Od nameštaja nije bilo gotovo ničega i sve to mi je izgledalo neverovatno kreativno. Materijal sam doneo na magnetofonskoj traci koja mi je, kada je Goran rekao da je pustim, ispala, tako da sam je sledeća dva sata namotavao psujući sebe koliki sam baksuz. Ipak, uspeli smo da čujemo nekih desetak pesama, a Brega mi je rekao: „Mislim da bi trebalo da nastaviš da se baviš muzikom.“ To mi je jako značilo tada– priča on.

Usledio je period odlaska u sarajevo koji u njemu budi najlepše emocije i poznanstva sa velikim imenimam poput Tife, Dina Marlina i srugih muzičara sa kojima se često susretao na tada poznatom mestu „Estrada“, a prva pesma koju j euradio zajedno sa Harisom Varešanovićem, suet sa Harisom Džinovićem „Ja ne pijem“ otiša je u milion primeraka.

e9fdafff1af76c0bc6c167003149eaaa21228c62

Srećnu mladost, prekida nesrećni rat zbog koga njegova porodica zbog političke situacije ostaje bez stana i odlazi u beograd gde počinje život ispočetka. 

– Mi smo tada mogli sebi da priuštimo jedino kuću u Rušnju, 30 kilometara od Beograda, a ja sam prešao kad sam bio u gradu, kod moje sestre Milice. Imala je mali stan, spavao sam pored neke peći. Imao sam i gitaru sa tri žice, dve godine sam sve hitove na njoj komponovao i nisam hteo da je menjam– seća se on kome se ubrzo preokrenuo život kada mu je 1992. godine dijagnostikovana maligna bolest sa koju je pobedio nakon teške borbe.

– Dok sam još bio na hemioterapijama, završavao sam i godinu fakulteta. Sa oteklim rukama i braunilama išao sam na fakultet, a kada sam ozdravio otišao sam za Prag da studiram, gde sam diplomirao biznis administraciju – odsek marketing. U Pragu sam imao toliko novca da mogu da preživim 25 dana. Snalazio sam se kako sam znao, svašta sam radio, i dobro i loše, da bih preživeo. 

16b36c8cbf2f70489fa84ca7b72b92412812dc19

Ističe da je uvek imao viziju, kako muzike tako i svog života pa je za naš portal ispričao jednu od situacija sa kojom se susreo.

– Imao sam samo 10 evra u novčaniku i mogao sam da kupim da jedem ili da poručim piće u jednom od najluksuznijih restorana. Ovo drugo sam učinio jer sam želeo da se osetim važnim. Vratio sam se u Beograd ’mrtav gladan’ (smeh) – priča Mili.

Povratkom iz Paraga upoznaje Marinu Tucaković koja već tada uviđa značaj ovog kompozitora. Nakon prve saradnje sa Cecom, ukazano mu je poverenje da upravo on bude zadužen za kompletan album ove pevačice. Kasnije mu je pripala ta čast i da radi povratnički album Lepe Brena ‘’Uđi slobodno’’.

-Uvek sam smatrao da Lepa Brena bolje peva nego to pokazuje u svojim pesmama. To se čuje, vidi se– smatra, dok na pitanje kako bi svoj život nazvao da je pesma, odgovara i sve time objašnjava – ’’Apsolutna ljubav’’.

bf4195d7e799917aec1234c56e32c74b1ac5a5af

Paralelno sa Brenom dešava se i njegov do tada najveći projekat- Miligram o kome je dugo sanjao.

– U istoriji muzike nije postojao brži i veći uspeh od Miligrama. Tu ideju sam uzeo od Santane, da napravim album sa deset različitih izvođača. Na tom albumu su pevali Severina, Jelena Rozga, Željko Joksimović, Tifa, Milena Vučić, Željko Samardžić, Kaliopi, Emina Jahović, iz svake republike je bio po neko, to mi je i bio cilj. Miligram je naziv za muziku, nije to ni bend, iako ima elemente benda, to je naziv za muziku, koju ja radim već 25 godina– tvrdi Milić.

de3e19555eaafb3ec56940dd57de83b912075c1e

Pored uspešne karijere, njegovu životu ispunjenost čini njegova porodica supruga Nina i dvoje dece Markus i Mia čijim rođenjem stiče zrelost.

– Siguran sam da će me ljudi pamtiti po mojoj umetnosti, po mojim pesmama, a ja sada nisam ni na pola svoje karijere. Tek će se videti šta ja mogu. Najveći kompliment za mene je što moje pesme – Miligram muzika, nemaju rok trajanja– jasan je Mili čiju celu životu priču možete pogledati u videu ispod.
Foto: Z. K. Munja/ E. Srdić,
Autor: S. Čumić