Marija i Verica Šerifović spremale slavu u Americi, nećete verovati šta su sve ponele iz Srbije: „Nema ništa da fali“ (VIDEO)

hiudq

Marija Šerifović boravila je u Americi sa majkom Vericom odakle su se vratile sa pregršt uspomena za pamćenje, a jedna od situacija koja je obeležila ovo putovanje bilo je i spremanje Marijine slave koje je u ovoj dalekoj zemlji bilo posebno izazovno.

Verica je u nedoumici svog života jer ja slavim slavu i ona je u agoniji kako to da se sprovede u delo. Ona počinje da pravi slavski kolač i žito i sada ćemo da vidimo kako će sprovesti u delo moju slavu– najavila je Marija spremanje.

Slava je kolač, žito i sveća– rekla je Verica sa čim se složila mlađa Šerifovićeva koja je objasnila kako je to tradicija, vera i porodica, a ne pretvaranje slave u svadbe i svadbena veselja.

mswe

Marija je upitala šta će ona kuvati, na šta se ona odgovorila kako neće ništa jer tog dana treba da se pakuju za povratak, nakon čega je otkrila šta je sve ponela iz Srbije kako bi ispoštovala običaje.

Ponela sam pšenicu, orahe, slavsko slovo, briket, tamjan sa Ostroga, slavska sveća, slika, da sve to bude onako kako treba– rekla je Verica koju je ćerka i dalje peckala da li će praviti ručak.

Jedi slavski kolač to ti je slano, a žito to ti je slatko– u njenom stilu odgovorila je majka.

hdu

Dok je Verica spremala, Marija se nije mnogo mešala u kuhinju i prepustila je majstoru da se pozabavi pravljenjem slavskog kolača i žita koji su, očekivano, ispunili sva očekivanja.

ipiccy imagejio

Ujutru su zajedno ispoštovale običaje, a zatim se uputile u jedan restoran gde su pokupile ručak koji su donele kući i uživale u njemu. Umesto, sarmi i tradicionalnih slavskih jela, na njihovoj trpezi ove godine našle su se lignje, pohovana piletina, pire i salata od kojih su se njih dve dobro najele.

Ceo vlog pogledajte u videu ispod:

Foto: Z. K. Munja/ Instagram,
Autor: S. Čumić