Login/Registracija

Život pun USPONA I PADOVA: “Smejali su mi se što nisam imao NOVCA DA VODIM ĆERKE NA MORE“’

Pored epiteta jednog od najboljih u svetu muzike na ovim prostorima, Kornelije Bata Kovač je uživao i titulu velikog zavodnika za kojim su ludele žene širom bivše Jugoslavije.


Iako je oko njega uvek bilo lepih dama, izabrao je da osnuje porodicu sa svojom suprugom Spomenkom, sa kojom je u braku dobio tri ćerke- Aleksandru, Kristinu i Anju.


Tokom celog života bio je preponosan na sve tri i na način života koji vode, a često je isticao da su pored talenta za muziku od njega nasledile i veliku upornost u svim segmentima života.

Na prvi pogled idiličan život kompozitora sa četiri žene u kući, nije uvek bio lak, a Bata se prilikom gostovanja u emisiji “Iz profila“ pre oko 6 godina prisetio i jednog od najtežih perioda života.

– Anja još nije bila rođena, Spomenka i ja smo otišli u Englesku sa malom Kristinom i Aleksandrom. Nismo imali nigde nikog, bili smo potpuno stranci tamo. Samo ko je tamo preko 30 godina možda ga prihvate kao svog, inače ste tamo uvek stranac. Ipak, ja sam uspeo tamo da dođem do muzičara koji su sarađvali sa najvećim imenima, i radio sa njima nešto. Radio sam demo za Pola Mekartnija  što on nije ni znao, međutim, supruga nije imala strpljenja već je želela da se vratimo kada su deca trebala da pođu u školu- prisetio se čuveni muzičar.


Obe ćerke već tada su pokazivale veliki talenat za muziku, ali su tokom njhovog odrastanja i probijanja na muzičku scenu počele da ih prate priče zlih jezika, a njihov trud i rad da se osporava.

– Pričali su da sam bogati tata i da sve radim umesto njih, da pišem i komponujem za njih. Ćerka mi i danas kaže da kada se negde povede razgovor o meni da misle da sam neki bogataš. Smejali su mi se kad sam jedne godine u intervjuu za jedan časopis rekao da nemam novca da vodim decu na more. Ako bi se gledalo po hitovima koje sam mogao da imam u inostranstvu, verovatno bih bio relativno bogat, ovde nije baš tako– iskren je bio on.


Tri godine provedene u Engleskoj tokom detinjstva bile su izgleda dovoljne da Aleksandra i Kristina i kao odrasle devojke požele da potraže sreću u toj zemlji i započenu karijeru kao dvojac koji su nazvale “K2“.

– Ja nisam bio tu kada su one radile na tom projektu, toj grupi, ali sam znao. Jednom prilikom sam bio kod Kemiša u studiju, nešto sma mu pomagao oko programa za muziku koji je kupio, i dok smo pili kafu kaže on meni: “Priča mi sin da neke devojke u Hrvatskoj imaju neki duo, mnogo dobro pevaju“. I kada sam ja pitao o kome se radi, on mi otpeva stihove iz pesme mojih ćerki i ja mu kažem da au to one a ne Hrvatice. Mislio je da se zezam zato što su imale taj zvuk koji su pripisivali njima tamo- objasnio je Kovač pre 6 godina.


Život u Londonu za sestre Kovač nije bio nimalo jednostavan, i umesto da sa svojim vršnjacima izlaze po klubovima, one su vredno radile i snimale, a mnogi su mišljenja da bi imale svetske karijere da su tamo i ostale.

Pevale su čak i prateće vokale bluz i jazz muzičarima, bile su sjajne. Međutim menadžer ih je nešto zeznuo, napravio je grešku zbog koje su muzičari odbijali saradnju, povećavao je cenu bespotrebno. Bilo kako bilo, uvek sma ih puštao da rade po svom nahođenju i nikad nisam zvao ni da urgiram za njih– rekao je kompozitor.


Iako se njima dvema u karijeru nije mešao uopšte, sa najmlađom ćerkom Anjom je bila nešto drugačija situacija, te ju je savetovao da “batali“ muziku i krene drugim putem.

Nije lak posao za ženske osobe, tog mišljenja sam bio. Nagovorio sam je da upiše produkciju jer sam bio siguran da će sa tim naći dobar posao na televiziji, radiju ili u agenciji. I bio sam u pravu, super joj ide, ima sve desetke- pričao je tada Kovač koji je sa ponosom istakao da su uprkos svemu njegove ćerke ostvarile lepe karijere i da su vrlo cenjene i priznate u svom poslu.


Kornelija Bata Kovač preminuo je danas u 81. godini života od posledica korona virusa u bolnici u Batajnici.


Do kraja života bio je najvoljenij i najcenjeniji muzičar na ovim prostorima, a brojne javne ličnosti sa kojima se družio i sarađivao danas su od tuge ostale neme na vest da ih je napustio voljeni Bata. Do kraja je ostao dosledan sebi i stvarao muziku kao i na početku karijere, nije se dao i ni za kakve pare nije želeo da radi ono što je u trendu.

Njegovu životnu priču možete da pogledate u nastavku.

Autor: T. Bogavac