Login/Registracija

Žene kojima je Toma Zdravković posvetio svoje najlepše pesme

Toma Zdravković smatra se kraljem kafanske pesme. Iako je od njegove smrti prošlo trideset godina, njegove pesme su i dan-danas najveći kafanski hitovi. Njegove pesme nose posebnu emociju i vrednost jer ih je sam i pisao.

Većinu pesama Toma Zdravković je posvetio ženama koje je voleo. Danka, Ljiljana, Branka, Nada, Sanja, Jelena… samo su neke od žena koje su njegovim pesmama opevane. Toma je svakoj svojoj ljubavi posvetio pesmu, ali o svojoj najvećoj ljubavi nikad javno nije govorio.

Kralj kafanske pesme najtužniju pesmu posvetio prvoj ljubavi

Pesma “Buket belih ruža” inspirisana je Slavicom, devojkom u koju je Toma Zdravković bio smrtno zaljubljen, a koja je umrla i pre nego što je napunila 20 godina.

Toma je Slavicu upoznao u Tuzli, tokom nastupa u hotelu “Bristol”. To je bila ljubav na prvi pogled. Kada je otišao u Beograd da peva u jednom baru na Terazijama, njegovoj prvoj probi prisustvovali su fudbaleri Dragoslav Šekularac i Zoran Miladinović. Kako je i sam Toma pričao, njih dvojica su mu se podsmevala, što ga je poprilično demolarisalo, te nije ni primetio da njegova Slavica sedi sa Zoranom. Tada je shvatio da nešto nije u redu i srce mu je bilo slomljeno.

“Pred celim društvom rekla je da mora da obiđe neke prijateljice. Šta sam mogao nego da se složim. Vratio sam se u pustu sobu hotela ‘Balkan’, a ona se pojavila tek posle ponoći”, pričao je kasnije Toma o krahu svoje prve velike ljubavi.

Da preboli Slavicu Tomi je pomogla Olgica, kojom se i oženio. Ipak, brak nije potrajao. Kada ga jednom na Svetom Stefanu dočekao telegram u kome je pisalo da je Slavica na samrti, a on zbog zakazanih nastupa nije mogao da je vidi poslednji put, napisao je pesmu “Buket belih ruža”, koju je posvetio njoj.

Jedina supruga kojoj je posvetio pesmu

Nada je jedina supruga kojoj je Toma posvetio pesmu. Toma je Nadu upoznao u Budvi 1972. godine, nakon čega su se ubrzo venčali. Međutim, ni ovaj brak nije potrajao, a on je nakon razvoda bio očajan. Kako je ispričao njegov brat Novica, Toma deset dana nakon rastanka od Nade nije izlazio iz kuće. Opijao se, iako mu je zdravlje već bilo ozbiljno narušeno.

Potom je otišao za Nemačku, gde je proveo pet godina. Posle Nemačke je usledila Kanada, pa Amerika, gde je upoznao Gordanu, koja je s njim ostala do njegove smrti.

Pesma “Danka” posvećena poznatoj voditeljki

Najpoznatija kafanska pesma, „Danka“, posvećen je čuvenoj voditeljki TV Dnevnika – Danki Novović. Toma je jednog jutra pun naboja probudio brata Novicu i rekao mu: “Jao, kakvu sam pesmu napisao! Zove se ‘Danka’.”

Voditeljka ovom pesmom u početku nije bila nimalo oduševljena. Naprotiv. Kada joj je Toma poslao buket od sto karanfila, ona ih je razdelila komšijama.

“Bila sam ljuta. Nisam htela da govorim s njim. Kasnije sam shvatila da je malo žena kojima je, s toliko emocija, otpevana tako lepa pesma. Verovatno je Toma, ne verovatno nego sigurno, mene voleo. Bio je možda malo zaljubljen, a to je bila njegova inspiracija. Na jednom dočeku Nove godine, kada je zapevao tu pesmu, prišla sam mu, izljubila ga i izgrlila. Bio je srećan kao dete”, pričala je kasnije Danka Novović.

Pesma “Za Ljiljanu” napisana za poznatu glumicu

Još jedan kafanski hit za sva vremena, “Za Ljiljanu”, nasto je 1982. godine, kada je Toma Zdravković na snimanju serije “Doktorka na selu” upoznao glumicu Ljiljanu Blagojević. Dugo se nije znalo ko je Ljiljana kojoj je Toma posvetio ovu pesmu, dok njena ćerka Kalina Kovačević nije u jednoj emisiji otkrila da je inspiracija bila njena majka.

“Tačno je. Stihovi te numere posvećeni su upravo meni. Verovatno sam mu bila draga i simpatična, pa sam ga inspirisala da napiše ‘Za Ljiljanu’”, potvrdila je glumica kasnije u jednom intervjuu.

“Jelena” inspirisana suprugom Tominog brata

Pesma „Jelena“ nastala je zahvaljujući supruzi Tominog brata Novice. Naime, ova pesma je nastala kada su se Novica i ona posvađali, zbog čega je on patio i žalio se bratu u kafani, gde je Toma stihove napisao upravo u kafani, i to na salveti.

Kafanske pesme Tome Zdravkovića koje su neprolazne

Iako su najveći hitovi Tome Zdravkovića posvećeni ženama koje je voleo, nisu samo oni obeležili njegovu karijeru. On je pevao i pisao o duši i patnji. Bio je pevač tuge. Zato su njegove pesme sinonim za kafanu decenijama unazad.

Još neke kafanske pesme koje je Toma Zdravković napisao i otpevao su „Svirajte noćas samo za nju“, „Umoran sam od života“, „Da l’ je moguće“, „Tužno leto“, „Dva smo sveta različita“, “O, Ciganko moja”, “Kafana je moja istina” i mnoge, mnoge druge.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: Grand.Online