Login/Registracija

USKORO IZLAZI KNJIGA O TOMI ZDRAVKOVIĆU: Emotivna sa dosta detalja, koje nismo znali o najvećem „Kafanskom pevaču“

Skoro smo gledali film o Tomi Zdravkoviću, i film nas nije ostavio ravnodušnim. On što sledi je prava knjiga o kafanskom pevaču koja će nam otkriti ono što nismo znali o njemu.

Nikola Kankaraš, politikolog i novinar, od svojih malih nogu zavoleo je Tomu dok ga je slušao na radio stanici, dok je putovao sa vojom porodicom na odmor.

Posvetio je 10 godina svog života da skupi sve pevačeve intervjue, ploče, kasete, slike..

-Knjigu sam pisao skoro godinu dana, ali tome je predhodilo desetogodišnje istraživanje biografije Tome Zdravkovića, prikupljanje tog arhivskog materijala, uključujući foto-dokumentaciju iz raznih Jugoslovenskih štampanih glasila. Nažalost mnoga od njih danas ne postoje poput Sabora , tu su Tv novosti, Tv Revija, Start, Čik itd. Takođe sam pretraživao televizijske arhive, pa sam tako dolazio do mnogo neviđenih video snimaka, kao što su novogodišnji programi i razne emisije. Dostupljene su mi i neke kolekcije, sa nekih privatnih veselja i koncerata. Najviše mi je Borba i Radio Beograd ustupila tu dokumentaciju, oni su imali najbogatiju arhivu u tadašnjoj Jugoslaviji. U to vreme se o Tomi najviše pisalo, njegov život je bio interesantan novinarima, on je bio veliki prijatelj predstavnika sedme sile, imao je baš jedan drugarski odnos sa njima. Neke članke sam nalazio preko interneta, preko kupoprodajnih sajtova ali imam dosta razgranatu mrezu sa raznim ljudima, koji su isto zainteresovani za Tominu priču. Pomažemo se međusobno i dosta njih je zaduzeno za ovu knjigu- ispričao nam je Nikola

Pitali smo ga kada će knjiga da ugleda svetlost dana?

-Nadam se za nekih mesec dana, trebala je da bude gotova kada se davao 31-godišnji pomen Tomi Zdravkoviću, ali zbog nekih problema sa izdavačima, još uvek je u procesu štampe. Nadam se da će biti brzo gotova i da je predstavim na Grand Televiziji. RTS bi trebao da bude sponzor knjige- objasnio je autor knjige

Šta ćemo moći da pročitamo u knjizi koja je posvećena Tomi Zdravkoviću, Nikola nam je otkrio mali deo sadržaja:

-Ona će obilovati desetinama novinskih tekstova iz tog perioda, tako da dosta toga Toma će reći sam o sebi, i smatram da je to najverodostojnije i najrelevantnije. On je ipak otkrivao svoj život, poklanjao je svoje srce i dušu, sve što je tada rekao ostalo je sačuvano u tim novinskim člancima.

Da bi ova knjiga bila upotpunjena, mladi pisac je kontaktirao i ljude koji su znali Tomu.

-Intervjuisao sam Zorana Kalezića, Sadika Pašića, Nikolu Idžana, Tominu suprugu Gordanu, Duško Kuliš i mnogi drugi. Toma je uvek bi tu da podeli savet i bude uz ljude kada im je bila potrebna pomoć. Čuo sam se i sa rediteljom filma „Balkan ekspres“, Branko Baletić, u tom filmu Toma se oprobao kao glumac. Ima dosta anegdota sa snimanja, kako su nastajale neke pesme, kakav je bila atmosfera u studiju– ispričao je Nikola

Kada smo ga pitali kakav su odnos imali Silvana i Tom, Kankaraš je lepo to pojasnio:

-Prvi put se priča pojavila u medijima početkom sedamdesetih. Tada sam u jednom članku prvi put pročitao tekst. Ni Toma a ni Silvana nisu demantovali a ni potvrdili priču, da mu je ona pomogla da postane pevač. Ali ono što je istinita istorijska činjenica da je Silvana te godine 56-e na 57-u, pevala u kafani „Radan“ u Leskovcu i da je Toma tih godina iz Pečenjevca došao u Leskovac. On je sa svojih 13 godina glumio u jednoj pozorišnoj predstavi „Zona Tamfirova“ glumio je šegrta i smešila mu se lepa glumačka karijera, ali pozorište u Leskovcu nije imalo dovoljno sredstava da njega zadrže, i nažalost on se našao na ulici. Sa te ulice našao je utočište u kafani, i tako je sudbinski vezan za kafanu čitav život. Samim tim je nastala pesma „Kafana je moja sudbina“. Toma je ponikao u kafani, ispekao zanat, stekao reputaciju, bezobzira na velike hale koje je punio.

Ko je bila velika ljubav Tome Zdravkovića?

-Definitivno velika njegova ljubav je bila prema Silvaninoj sestri Mirjani. To mogu da potvrde ljudi iz tog vremena koji su i dan dans među nama. Silvana je pomogla Tomi na početku karijere, i nju je gledao kao sestru, takav su odnos imali i maštali su o karijeri. Silvana je bila njegova muza koja ga je inspirisala u pisanju pesama- rekao je Nikola.

Kankaraš nam je dosta toga otkrio, sa ovim smo vam samo malo zagolicali maštu. Možemo reći da je knjiga pun pogodak, i da se može dosta toga pročitati u knjizi, sve ono što nikada nismo čuli o čuvenom Tomi Zdravkoviću.

Foto: Z.K.Munja,
Autor: B.Stuparušić