Sloboda Mićalović – od sporedne uloge u „Zoni Zamfirovoj“ do fenomena „Ranjenog orla“ i statusa super zvezde

sloboda micalovicfoto dragan mujan nova rs 2
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Sloboda Mićalović danas je jedna od naših najtraženijih i najuspešnijih glumica. Talenat je nasledila od oca Dragana koji se bavio glumom, a očevim i njenim stopama krenula je i Slobodina mlađa sestra Dragana.

Sloboda je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu upisala je u klasi čuvenog profesora Predraga Bajčetića, a već na trećoj godini dobila je šansu da zaigra u filmu „Zona Zamfirova“ i sarađuje sa rediteljem Zdravkom Šotrom. To joj je otvorilo vrata ka brojnim novim ulogama, a gotovo svaki film, serija ili predstava u kojima glumi Sloboda – postizali su neverovatan uspeh.

sloboda micalovicfoto dragan mujan nova rs 1
Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prvi glumački koraci Slobode Mićalović  

Prvu ulogu odigrala je u predstavi „Koštana“ 2000. godine, u režiji Juga Radivojevića, a prvi filmsku u već pomenutoj „Zoni Zamfirovoj“. U tom popularnom filmu tumačila je lik Vaske, a za svoje glumačko umeće dobila je samo pohvale. Već naredne godine dobija uloge u seriji „Podijum“ i filmu „Ko čeka taj dočeka“.

Sa Šotrom je sarađivala još nekoliko puta, u filmovima „Ilka“ i „Pljačka Trećeg rajha“ i seriji „Tragom Karađorđa“. Ipak, sledeća veoma zapažena uloga koju je odigrala jeste Jelena Čađenović u seriji „M(j)ešiviti brak“. Partner u seriji bio joj je Andrija Milošević, a njih dvoje su dobili Nagradu za najbolji glumački par.

1650892726 sloboda vojin banjaluka 08072021 0006 1200x800 1
Foto Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages

Prva glavna uloga na velikom platnu

Nakon „M(j)ešovitog braka“, dobija ulogu u filmu i seriji „Ranjeni orao“, gde joj je partner bio Ivan Bosiljčić, ali je imala priliku da deli kadar i sa svojim suprugom Vojinom Ćetkovićem.

Uloga Anđelke Bojanić u „Ranjenom orlu“ vinula je Slobodu u zvezde i učvrstila njen status jedne od najtraženijih glumica. Glumački par godine ovog puta postali su Sloboda i Bosiljčić, a „Ranjeni orao“ rušio je sve rekorde gledanosti i postao fenomen širom regiona.

Zbog ogromnog uspeha sa ovom serijom, Ivan i Sloboda dobijaju glavne uloge i u seriji „Nepobedivo srce“, nakon čega nagrada Glumački par godine odlazi ponovo u njihove ruke.

Screenshot 2024 04 11 at 13 25 45 Zona Zamfirova 2002 copy

Mićalovićeva potom igra i u ostvarenjima „Čizmaši“, „Jagodići“, „Namlečnom putu“, „Santa Maria della Salute“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“, „Mamini sinovi“, „Koreni“, „Biser Bojane“, „Ubice mog oca“, „Urgentni centar“, „Aleksandar od Jugoslavije“, „Tajne vinove loze“, „Jorgovani“, „Vreme smrti“ i drugim.

Posebne pohvale dobila je za uloge Ane Dandolo u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i Simke Katić u „Korenima“.

Saradnja sa legendarnom Monikom Beluči

Pažnju je skrenula i ulogom u filmu Emira Kusturice „Na mlečnom putu“. U tom ostvarenju Slobodu smo imali priliku da vidimo u nešto drugačijoj ulozi kako ispija alkohol i izvodi razne zahtevne vratolomije, za koje je rekla kako ih je radila bez dublerke, te su je u jednom trenutku povredili kanapi kojima je bila vezana, ali je sve stojički izdržala i odlično odigrala scenu u kojoj izvodi akrobacije na visini.

Osim toga, u ovom filmu je sarađivala i sa čuvenom glumicom i manekenkom Monikom Beluči, a njih dve su postale veoma bliske i i danas su u kontaktu i jedna za drugu imaju samo lepe reči.

6610478
Foto EPA/CLAUDIO ONORATI

Nedavno je u bioskope izašao i film „Jorgovani“ u kom se ponovo pred kamerama našla sa Ivanom Bosiljčićem. Mnogi smatraju da su njih dvoje „pravi mamac“ za gledaoce, a već trejler u kom njih dvoje zavodljivo igraju i pevaju pesmu „Kad zamirišu jorgovani“, brzo je postao viralan.

Osim u filmovima i serijama, Sloboda Mićalović ostvarila je zapažen broj uloga i u pozorištu, a neke od njih su u predstavama „Koštana“, „Tre sorele“, „Čikago“, „Tartif“, „Miris kiše na Balkanu“, „Kanjoš Macedonović“, „Čudo u Šatganu“, „Plavi anđeo“, „Antigona“, „Zli dusi“, „Dom Bernarde Albe“, „Frenki i Džoni“, „Šećer je sitan osim kad je kocka“ i drugim.

BONUS VIDEO: Kuća Milene Dravić i Dragana Nikolića u Crnoj Gori

Nagrada za nagradom

Sloboda Mićalović je 2016. godine na 25. Danima Zorana Radmilovića dobila nagradu Zoranov brk za glumca večeri, za ulogu Frenki u predstavi „Frenki i Džoni“. Za istu ulogu je 2017. godine dobila plaketu „Žanki u čast“ za najbolje glumačko ostvarenje.

Narodno pozorište u Beogradu joj je 2018. dodelilo Pohvalu za rezultate u radu od izuzetnog i posebnog značaja za uspešnu aktivnost u sezoni 2017/2018.

FIPRESCI nagradu za najbolju žensku ulogu u filmu „Na mlečnom putu“ dodelio joj je Muzej Jugoslovenske kinoteke u Beogradu 2018, a 2022. godine dobila je i Nagradu „Braća Karić“.

Najznačajnije uloge Slobode Mićalović svakako su one u ostvarenjima „Zona Zamfirova“, „Ranjeni orao“ „M(j)ešoviti brak“, „Nepobedivo srce“, „Na mlečnom putu“, „Santa Maria della Salute“, „Nemanjići – rađanje kraljevine“, „Koreni“, „Urgentni centar“, „Aleksandar od Jugoslavije“, „Tajne vinove loze“ i „Biser Bojane“.

Naročite pohvale publike i kritike dobila je za uloge Ane Dandolo u seriji „Nemanjići – rađanje kraljevine“ i Simke Katić u seriji „Koreni“.

BONUS VIDEO: Kuća i hotel Emira Kusturice u Herceg Novom

NE PROPUSTITE I:

Foto: Dejan Mujan/Borislav Zdrinja/ZIPA PHOTO/ATAImages,
Autor: Grand