Login/Registracija

PEVAČICE NA OMOTIMA SVOJIH PRVIH ALBUMA: Jedna umetnica je ušla u istoriju narodne muzike

Mlađa generacija pevača svoju popularnost mere pregledima na društvenim mrežama, dok su oni stariji to radili po broju prodatih ploča, odnosno nosaču zvuka.

Mladi su danas uskraćeni da svoje pesme mogu da objedine na jednom albumu, u ovoj eri singlova i digitalnih platformi, dok one starije generacije i dalje sa nostalgijom pričaju o momentu kada su svoj prvi album uzeli u ruke ili ga videli u izlogu prodavnice.

Mi ćemo danas predstaviti pevačice na njihovim prvim omotima ploča.

Pre prvog albuma pevači koji su karijeru počeli 60-ih i 70-ih godina, morali su da snime i po nekoliko singl ploča.

Lepa Lukić započela je karijeru upravo na taj način, sa singl pločama i duetima, da bi se njen prvi album pojavio 1967. godine, sa čuvenom hit pesmom i njenom ličnom kartom u muzičkom svetu „Od izvora dva putića“.

Nakon pobede na muzičkom festivalu, Snežana Đurišić je još kao devojčica imala svoju singl ploču, 1971. godine na njoj su se našle pesme „Mami i tati i baki i deki“, na ovaj način Snežana će u istiriju narodne muzike ostati upamćena kao najmlađa pevačica koja je imala svoj album.

Ipak prvi long-plej, Snežana je objavila za izdavačku kuću Jugoton, pod nazivom „Moj dilbere, kud se šećeš“ 1979. godine.

Nadu Obrić članicu jednog kulturnog umetničkog društva, primetio je Damjan Babić, da bi ona 1972. godine objavila svoju singl ploču, sa pesmom „Neću drugu ljubav“. Nakon nekoliko uspešnih singlova, Nada 1979. godine snimila je long-plej ploču pod nazivom „Pjevaj Nado pjevaj“.

Posle Čačka i okoline, za Veru Matović i njenog supruga pročulo se širom Srbije. Prvu singl ploču pevačica je objavila 1971. godine. Nakon nekoliko uspešnih singlova, došlo je vreme i za prvi album 1976. godine.

Prva singl ploča Zorice Brunclik, koja tada pored svog imena imala i umetničko ime Nina, objavljena 1975. godine sa hit singlom „Nedaj da nas rastave“. A godinu dana kasnije, objavljen je i long-plej album sa istim imenom.

Izgleda da se era albuma polako vraća, pa ćemo za koju godinu ponovo prelistati albume i podsetiti se kako su naše pevačice nekada izgledale.

U nastavku pogledajte video, kako su izgledali omoti albuma naših pevačica:

Foto: Z.K.Munja/Printscreen,
Autor: B.Stuparušić/Živojin Krstić