Login/Registracija

Nije moguće distancirati se od muzike, ona ide direktno do srca

U subotu, trećeg oktobra, sedamnaestogodišnja umetnica, uspešna i perspektivna harfistkinja Irina Pejoska, odsvirala je zahtevan jednosatni koncert na otvorenom, u samom centru grada.

Ova mlada harfistkinja, koja već duže vreme svojim radom i stvaralaštvom skreće pažnju stručne i umetničke javnosti na sebe, upisala je „Fakultet muzičkih umetnosti“ sa samo 16 godina. Srednju muzičku školu „Stanković“, završila je u klasi profesorke Ivane Pejoske, kao učenik generacije. Višestruko je nagrađivana prvim mestima na prestižnim takmičenjima na našim prostorima i u inostranstvu. Dobitnica je Svetosavske nagrade za 2019. godinu, koju dodeljuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije, za izuzetne rezultate koje je ostvarila do sada.

Publika je u subotu uživala u neobičnoj simbiozi prelepog Irininog muziciranja zahtevnog programa, i atmosferi otvorenog prostora pešačke zone samog centra grada. Još jednom je potvrđeno da umetnost pronađe put kroz sve barijere i neobične okolnosti. Njen sledeći nastup bi trebalo da bude održan 26.10.2020. na Kolarcu, u okviru 19. Međunarodnog Festivala Harfe i povodom Svetskog dana harfe.

Po rečima mlade umetnice, jako je teško planirati budućnost, s obzirom na okolnosti, ali stremljenja su joj da istražuje harfizam i kulturu na različitim podnebljima, i to iskustvo i znanje spoji u nešto sasvim novo u čemu će uživati ona zajedno sa publikom.

Foto: D.O.,
Autor: I. Đorđević