Login/Registracija

KONAČNO OTKRIVENA ISTINA: „Toma nije voleo Silvanu, već njoj blisku osobu“

Nakon emitovanja filma „Toma“ koji govori o legendi Tomi Zdravkoviću, javnost je gotovo iznenada postala zainteresovana za sve detalje njegovog boemskog života, ali i za ljubav prema Silvani Armenulić koja je navodno bila njegova tiha patnja. 

Iako je u filmskom ostvarenju Dragana Bjelogrlića i Željka Joksimovića prikazano da je Zdravković bio zaljubljen u bosansku pevačicu, fotograf Zoran Kuzmanović Munja tvrdi da mu je ona samo pomogla da se snađe u velikom gradu, ali da je najveći kafanski boem bio zaljubljen u njenu rođenu sestru Mirjanu Barjaktervić.

Priča čuvenog fotografa, svedoka mnogih estradnih dešavanja koji je sa Tomom bio pre svega blizak prijatelj, pa tek onda saradnik, razlikuje se od filmske priče koja je prikazana, a za Grand Online otkrio je i neke malo poznate stvari o pokojnom pevaču. 

Danas čitam novine i vidim da se pojedinci hvale da ih je Toma zvao Dado, a prava istina je da je svakog ko mu je drag tako zvao, pa i mene. On je zapravo sve drugove i prijatelje zvao Dado – započinje priču fotograf u kog je Zdravković imao mnogo poverenja i znao je da njegove privatne fotografije, pa čak i one nastale u opuštenom izdanju nikada neće ugledati svetlost dana. 

– Imam određene slike u svojoj arhivi koje ne verujem da će ikada da izađu. Znate, on je imao poverenja i znao da je određene fotografije nikada neće biti objavljene, a njega danas više nema…- priča Munja sa setom i ističe da se rado seća svih trenutaka sa njim, ali da mora da se pripremi da odgleda film o najvećem boemu koji mesecima unazad puni bioskopske sale.

Kako se zbog mnogih scena u filmu „Toma“ zaključuje da je Silvana bila Zdravkovićeva tiha patnja, Munja to oštro demantuje tvrdeći da je prema legendarnoj pevačici osećao zahvalnost što mu je pomogla u svetu muzike, dok je bio zaljubljen u njenu rođenu koja je zajedno sa Armenulićevom poginula u saobraćajnoj nesreći.

– Nakon odgledanog filma svi tvrde da je Toma voleo Silvanu, a prava istina, njegova prava ljubav je bila Mirjana. On je voleo samo tu Mirjanu, njenu sestru, a Silvanu je poštovao jer mu je ona otvorila vrata estrade. Voleo je on i Danku i druge žene, da ne govorim sva imena, ali ljubav sa Mirjanom stvarno je postojala i bila posebna – tvrdi Munja i kaže da se mnogo puta uverio koliko je bila jaka njihova ljubav.

– Tadašnja redakcija mi je bila preko puta njenog stana u Nušićevoj ulici, a u blizini je bila čuvena kafana u kojoj se estrada okupljala…Toma je bio mnogo zaljubljen, mnogo je voleo, ali je u međuvremenu uleteo jedan sportista, prvak u boksu koji je i dan danas živ i koji može da potvrdi ovu priču, baš kao i mi koji smo svedoci tog vremena – ističe Munja i dodaje da i pevačeva supruga Gordana Zdravković može da posvedoči isto. 

– Goca neće da se naljuti zbog ove moje priče jer je i ona zna – kaže Munja koji u svojoj bogatoj arhivi ima mnogo neobjavljenih Tominih fotografija, isto kao i onu lepe Mirjane koju je najveći boem voleo. 

Mirjana Barjaktarević i Silvana Armenulić

Foto: Z.K.Munja,
Autor: I. Ankić