Izvorinka Milošević: MENE SE PLAŠE NEEDUKOVANI (VIDEO)

Izvorinka Milošević se pevanjem profesionalno bavi više od 35 godina i danas za sebe kaže da ima čega da se seća, da je srećna žena i da je sebe prihvatila kao takvu. Iako je talentovana za pevanje više muzičkih žanrova po savetu pokojnog bivšeg supruga Miše Blama, čuvenog džez muzičara, rešila je da peva ono u čemu je najbolja, a to je vlaški, rumunski i bugarski melos. Pevajući ovaj melos na srpskom jeziku stvorila je od sebe jedinstveni brend pa se posle nje još uvek nije pojavila pevačica slične boje glasa, tehnike i žanra pevanja. „Kada je muzika u pitanju uvek sam išla na neki balans između većinskog naroda i nacionalnih manjina, i dobo mi je, evo me tu sam„- uz osmeh objašnjava Izvorinka.

22051ec0e6eac076c3b7fa76a4913b510f7a0118

Zahvljajući specifičnosti žanra koji izvodi Izvorinka Milošević je jedna od retkih pevačica koja može da se pohvali da je pevala od restorana, preko svadbi, Kolarca pa čak i u ambasadama. „Jako sam srećna što su me prihvatili Srbi, Rumuni, pa delom i Bugari, a prošle godine sam na Kolarcu imala sjajan performans na kom sam predstavila kulturnu baštinu naroda koji vekovima živi na prostorima istočne Srbije„- dodaje Izi.

Za njeno ime ne vezuju se skandali, ali s obziron na to kog je porekla pitanja za Vlašku magiju često se nalaze na spisku onih koje joj novinari postavljaju. Izvorinka se ne libi da u javnosti priča o tome, ali sve navode o vlaškoj magiji oštro demantuje. Voditeljka je pitala da li su se muškarci plašili nje zbog navodnih priča koje je neko plasirao? „Plašili su se oni koji su bili needukovani, plašili su se oni koji pojma nemaju šta znači tradicija, kulturna baština jednog naroda, a Vlaška magija je zaista deo kulturne tradicije. Vlaška magija nije jaka i ne diže iz mrtvih, to je samo verovanje, to je zapravo praznoverje koje je dostiglo takve razmere da su ljudi počeli da veruju da to postoji„- objašnjava Izvorinka. „U stvarnosti je samo sugestija, ako veruješ postoji, ako ne veruješ ne postoji!“- dodala je pevačica.

Pogledajte ceo intervju Izvorinke Milošević u emisiji „Grand magazin“.Foto: Z. K. Munja,
Autor: M. Čolić