Login/Registracija

Estrada iz drugog ugla: Harmonikaš otkrio najčudnija mesta gde pevači kriju bakšiš, a jedno je hit: „Guraju tu pa šta stane“ (VIDEO)

Uz zvuke harmonike Ivana Radovanovića nastaje magija gde god da on zasvira, a kao muzičar koji iza sebe ima dugogodišnje iskustvo ne krije da nema pravog veselja bez harmonike na čiji zvuk niko ne ostake imun.

Uz dobru atmosefru ide i dobar bakšiš koji je muzičarima dodatni stimulans i dokaz da dobro rade svoj posao, međutim zarada članova njegovog orkestra ne zavisi od raspoloženja gostiju.

Kod nas svako ima svoj honorar, postoje bendovi koji rade na bakšiš i to dele na svoj način. Mi imamo honorare, a bakšiš delimo– iskren je Ivan koji priznaje da su novčanice umele da se zagube u intrumentu.

Ranije su neki harmonikaši imali peh sa instrumentom, pocepa se pa upadne neka stotka– kaže harmonikaš.

Od lepnjenja novčanica na čelo do stavljanja u dekolte, gosti na razne načine dele šuške muzici, dok se pevači trude da različitim tehnikama zadrže novac, a on je sada otkrio gde pevači kriju bakšiš.

Bila je duža zimska čarapa do kolena, pa stane šta stane. Ovi sada pevači nemaju takve tehnike– otkrio je Radovanović.

Ipak, harmonikašu je i dalje fascinatno što je tema bakšiša uvek aktuelna u javnosti.

Ja razumem da publika to voli, to je njima intrigantno, ali nama su to radne obaveze nema tu nešto mistično. Postojale su tu neke tezge po inostranstvu gde bude po 20 svirača, 15 pevača i onda se tu nije znalo ko pije, a ko plaća– tvrdi Ivan.

Zbog čega je instrumentalna muzika zapostavljena poslednjih godina, saznajte u videu ispod.

Foto: Z. K. Munja,
Autor: S. Čumić/ Ž. Krstić