Login/Registracija

13 godina od NJEGOVE SMRTI! Na današnji dan napustio nas je KRALJ ROMSKE MUZIKE

Na današnji dan, 2008. godine umro je jedan od najboljih. Nije bilo osobe koja nije žalila kada se ugasio glas slavuja i kada nas je zauvek napustio kralj romske muzike – Šaban Bajramović.

Jedan od najoznatijih romskih pevača, muzikom je počeo da se bavi na veoma zanimljiv način!

Naime, zaljubivši se u jednu devojku, nije mogao da izdrži vojni rok, već je pokušao da pobegne zbog nje. Kada su ga uhvatili i kaznili na 3 godine zatvora, Bajramović se žalio, a kao odgovor na to, dobio je još dve dodatne godine da odsluži, pišu „Vesti online“. 

Od tuge i nemoći, a i viška slobodnog vremena počinje da komponuje pesme, ni ne slutivši da će mu muzika biti život.

U karijeri je snimio 20 albuma i oko 50 singlova, a napisao je i komponovao više od 700 pesama. Njegovo izvođenje pesme „Đelem, đelem“ izabrano je za himnu svih Roma na svetu. Svetski magazin „Tajm“ proglasio je Bajramovića za jednog od deset najboljih bluz pevača na svetu.


Njegovi sugrađani iz rodnog mu Niša, odužili su mu se za sve što je uradio za njih, tako što su godinu dana posle njegove smrti svoj nekada Južni bulevar preimenovali u Bulevar Šabana Bajramovića, da bi mu sledeće godine podigli spomenik na keju, na Nišavi.

Članovi njegovog orkestra „Crne mambe“ par godina unazad u njegovu čast organizuju festival „World and Gipsy music festival – Me sem Šaban (ja sam Šaban)  a kako prenose mediji, on će se ove godine održati 20.juna zbog epidemioloških mera.

Foto: Instagram,
Autor: K. Stanković/ Vesti online